Yhdysvaltojen aseviennissä kaikkien aikojen ennätys | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltojen aseviennissä kaikkien aikojen ennätys

Yhdysvallat vie kolme neljäsosaa maailman aseista ja maa kaksinkertaisti asevientinsä viime vuonna.

Yhdysvallat kaksinkertaisti asevientinsä viime vuonna ja teki samalla kaikkien aikojen ennätyksen, ilmenee Yhdysvaltain kongressin tutkimusosaston raportista. Aseita vietiin kaikkiaan 66,3 miljardin dollarin, eli noin 53 miljardin euron edestä. Puolet aseviennistä suuntautui kehitysmaihin.

Yhdysvallat oli samalla myös maailmanlaajuisesti ylivoimaisesti suurin aseviejä. Sen osuus aseiden viennistä on lähes kolme neljäsosaa. Raportin mukaan toiselle sijalle sijoittuneen Venäjän asevienti oli 4,8 miljardia dollaria, eli noin 3,8 miljardia euroa.

Kaikkiaan maailmanlaajuisen asekaupan arvo vuonna 2011 oli 85,3 miljardia dollaria, noin 68,2 miljardia euroa.

Eniten Yhdysvalloista vietiin aseita Saudi-Arabiaan, kaikkiaan 33,4 miljardin dollarin (noin 26,7 miljardia euroa) arvosta. Saudi-Arabiaan vietiin muun muassa F-15-hävittäjiä sekä Apache ja Black Hawk -helikoptereita.

Suomalainen Patria on myös tehnyt noin 150 miljoonan euron arvoisen sopimuksen kranaatinheitinjärjestelmän toimittamisesta Saudi-Arabiaan.

Persianlahden maista Arabiemiirikunnat ja Omat ostivat myös miljardien arvosta yhdysvaltalaisia torjuntaohjuksia, hävittäjiä ja helikoptereita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia