Yhdysvaltojen ja EU:n vapaakauppaneuvottelut herättävät huolta
Suuryritysten pelätään sopimuksen avulla pyrkivän keventämään ruokaa, kemikaaleja, maataloutta ja energiaa koskevaa sääntelyä.
Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen suunnitteilla oleva vapaakauppasopimus nostattaa kritiikkiä järjestökentällä. Neuvotteluja maailman suurimman vapaakauppa-alueen perustamiseksi on käyty koko marraskuun ajan Brysselissä.
Kritiikkiä on herättänyt erityisesti sopimukseen sisältyvä investointisuoja, joka antaisi yrityksille mahdollisuuden vaatia hallituksilta korvauksia voiton tuottamista estävästä politiikasta. Järjestöt ovat kritisoineet myös kansalaisyhteiskunnan jättämistä neuvottelujen ulkopuolelle.
"Neuvotteluissa osapuolina ovat pientä osaa väestöstä ja pientä osaa väestön intresseistä edustava joukko, eli kansainväliset ja ylikansalliset järjestöt ja liittovaltiot, kuten EU-komissio sekä yritysten etujärjestöt. Toisin sanoen monikansallisten yritysten toimitusjohtajat on koottu neuvottelemaan siitä, kuinka he parhaiten voivat edistää omaa toimintaansa", sanoo Marko Juutinen Suomen Attacista Ylen haastattelussa.
Euroopan Maan ystävät pelkää vapaakauppasopimuksen romuttavan käytössä olevat ympäristö-, kuluttaja- ja sosiaaliset standardit. Järjestön mukaan suuryritykset pyrkivät sopimuksen avulla keventämään ruokaa, kemikaaleja, maataloutta ja energiaa koskevaa sääntelyä.
"Tämän viikkoisten neuvottelujen jäljiltä olemme huolestuneempia kuin koskaan siitä, että suuryritykset näkevät sopimuksessa mahdollisuuden päästä eroon laeista, jotka on säädetty suojelemaan kansalaisia ja ympäristöä", Euroopan maan ystävien johtaja Magda Stoczkiewicz toteaa.
Teollisuuden sääntelyä yhdenmukaistavasta sopimuksesta on arvion koituvan vuosittain lähes 120 miljardin euron hyöty Euroopan unionille ja 95 miljardin euron hyöty Yhdysvalloille. Sopimus pyritään saamaan valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä. Euroopan unioni solmi aiemmin syksyllä vapaakauppasopimuksen Kanadan kanssa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia