YK kritisoi Gazan kuolemanrangaistuksia

27.04.2012

 

(Kuva: Peter Thody / cc 2.0)(Kuva: Peter Thody / cc 2.0)

Hamas-johtoisessa Gazassa annettavat kuolemanrangaistukset eivät täytä reilun oikeudenkäynnin kriteereitä, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR.

Toimisto on huolissaan siitä, että Gazan viranomaiset ovat antaneet kuolemanrangaistuksia ja panneet teloituksia toimeen puutteellisissa oikeudenkäynneissä. Usein siviilejäkin tuomitaan sotilastuomioistuimissa.

"Kuolemanrangaistuksia ei pitäisi koskaan antaa olosuhteissa, joissa syytetylle ei taata kaikkia reilun oikeudenkäynnin edellytyksiä. Kuolemanrangaistuksen saaneille pitää taata oikeus anoa armoa tai tuomion perumista pätevältä, riippumattomalta tuomioistuimelta", toteaa OHCHR:n edustaja Rupert Colville.

OHCHR:n keräämien tietojen mukaan Gazan syytetyt eivät usein saa tavata asianajajaa ja sotilastuomioistuimet nojaavat usein tunnustuksiin, jotka on annettu pakottamisen tai kidutuksen seurauksena. Kuolemanrangaistuksia ei ole hyväksytetty presidentillä, vaikka palestiinalaisten lain mukaan niin pitäisi tehdä.

OHCHR:n mukaan tämän vuoden alusta lähtien Gazan viranomaiset ovat antaneet tai hyväksyneet kuusi kuolemanrangaistusta, joista yksi annettiin tuomitun poissa ollessa. Kolme miestä hirtettiin huhtikuussa, ja ainakin yksi aiotaan teloittaa pian.