YK: Satsaus pienviljelijöihin nostaisi yli miljardi ihmistä köyhyydestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Satsaus pienviljelijöihin nostaisi yli miljardi ihmistä köyhyydestä

Pienviljelijöiden tukeminen nostaisi ihmisiä köyhyydestä ja vähentäisi nälänhätää merkittävästi, selviää YK:n raportista.

Pienviljelijöiden tukeminen edesauttaisi merkittävästi köyhyyden ja nälänhädän kitkemistä maailmasta, selviää Maailman ympäristöpäivänä julkaistusta YK:n raportista (pdf). Lisäksi ympäristöystävällisten viljelymuotojen tukeminen säästäisi ympäristöä ja hidastaisi ilmastonmuutosta.

Pienviljelijät tuottavat jopa 80 prosenttia kehitysmaiden ruoasta. Suurin osa pienmaatiloista sijaitsee Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Maaseudulla elää jopa 1,4 miljardia ihmistä alle eurolla päivässä, joiden pääasiallinen tulonlähde on maatalous.

"Jo kaksi vuosikymmentä kestänyt investointien puute maataloudessa, kasvava kilpailu maasta ja vedestä, nousevat polttoaineen ja lannoitteiden hinnat sekä ilmastonmuutos ovat jättäneet pienmaanviljelijät köyhyysloukkuun", sanoo YK:n alipääsihteeri ja UNEP:n pääjohtaja Achim Steiner.

Tutkimukset osoittavat, että yhden prosentin bruttokansantulon nousu maataloudessa vähentää köyhyyttä viisinkertaisesti enemmän kuin BKT:n nousu talouden muilla osa-alueilla.

Steinerin mukaan tämä on osoitus siitä, että maatalouteen panostaminen on yksi parhaimmista keinoista saavuttaa YK:n vuosituhattavoitteet ja vuoden 2015 jälkeiset tavoitteet kitkeä köyhyys ja nälkä maailmasta.

"Pienmaanviljelijöillä on myös arvokasta osaamista ympäristolle kestävämmästä ja ihmisille tasa-arvoisemmasta maanviljelystä", sanoo IFAD:n ympäristö ja ilmasto-osaston johtaja Elwyn Grainger Jones.

Raportin kirjoittajat suosittavat, että pienmaanviljelijöiden toimintaa tuettaisiin enemmän, ja että ympäristöystävällisiin viljelymuotoihin kannustettaisiin tukien avulla.

Maailman ympäristöpäivää vietettiin 5. kesäkuuta ja sen teemana oli ruokajätteen vähentäminen maailmasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia