YK: Siviilien kärsimyksestä tullut Syyrian sodan työkalu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Siviilien kärsimyksestä tullut Syyrian sodan työkalu

Heikoimpien satuttamisesta on tullut itseisarvo Syyrian sodan rintaman molemmin puolin, sanovat YK-asiantuntijat.

Syyrian konfliktin molemmat osapuolet ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin epäämällä siviileiltä humanitaarisen avun ja palvelut, toteavat YK:n erityisasiantuntijat.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistolle toimitetun raportin mukaan osapuolet käyttävät perustarpeiden kuten veden, ruoan ja suojan riistämistä harkitusti sota-aseena. Tilanne on kaikkein vakavin piiritysalueilla Aleppon ja Damaskoksen lähellä sekä Homsin vanhassa kaupungissa, joissa yhteensä eristyksissä arvioidaan olevan jopa 250 000 ihmistä.

"Useat tapaukset osoittavat, että sekä hallitus ja tätä tukevat joukot että aseistetut oppositioryhmät estävät humanitaarisen avun toimittamista äärimmäisessä puutteessa oleville ihmisille", esittelijät toteavat.

Taistelevien osapuolten kerrotaan lisäksi hävittäneen viljasatoja, surmanneen karjaa ja katkaisseen vesijakelun tarkoituksenaan aiheuttaa kärsimystä siviiliväestölle. Esittelijät pitävät hälyttävänä, että hyökkäyksiä on kohdistettu tietoisesti myös sairaaloihin sekä lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa vastaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin hiljattain julkaisemat satelliittikuvat osoittavat Syyrian viranomaisten hävittäneen kokonaisia asuinalueita Damaskoksessa ja Hamassa. Järjestön mukaan hävitystyö on kohdistettu alueille, joita on pidetty opposition tukialueina.

YK:n arvion mukaan Syyriassa on tällä hetkellä 9,3 miljoonaa ihmistä humanitaarisen avun tarpeessa. YK:n pakolaisjärjestö on ennustanut maan sisäisten pakolaisten määrän lähes kaksinkertaistuvan tämän vuoden aikana 6,5 miljoonaan ihmiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia