YK: Syyriassa merkkejä järjestelmällisestä kidutuksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Syyriassa merkkejä järjestelmällisestä kidutuksesta

Sekä Syyrian hallitus että aseelliset oppositioryhmät ovat syyllistyneet vankien kidutukseen, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutettu.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on huolissaan suuresta määrästä silminnäkijöiden kertomuksia, joiden mukaan Syyrian hallitus kiduttaa järjestelmällisesti poliittisia vankeja.

Myös raportit oppositioryhmien harjoittamasta kidutuksesta ovat lisääntyneet.

"Aseellisessa konfliktissa kidutus katsotaan sotarikokseksi. Kun sen käyttö on järjestelmällistä ja laaja-alaista – kuten asia lähes varmasti on Syyriassa – se katsotaan myös rikokseksi ihmiskuntaa vastaan", YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navy Pillay toteaa.

Syyriasta tihkuvien tietojen mukaan rutiininomaisia kiinniottoja tehdään niin kaduilla, ihmisten kodeissa kuin työpaikoilla. Pidätyskeskuksissa pahoinpitelyn ja kidutuksen kohteeksi on joutunut niin opiskelijoita, lakimiehiä, terveydenhoitoalan henkilökuntaa, avustustyöntekijöitä kuin jopa lapsia.

Vastaavasti oppositioryhmien kidutuksen kohteeksi on joutunut hallituksen tai kilpailevien oppositioryhmien kannattajiksi epäiltyjä henkilöitä sekä ihmisoikeusaktivisteja.

Ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan raportit oppositioryhmien harjoittamasta kidutuksesta vaikuttavat lisääntyneen viime vuoden aikana erityisesti maan pohjoisosassa.

Kuivuus uhkaa konfliktin keskelle joutunutta väestöä

Alueella avustustyötä tekevän Maailman ruokaohjelma WFP:n mukaan maan ruokaturva on vaarassa heiketä nopeasti sadekauden päättyessä toukokuun alussa.

Ruokatilanne Syyriassa on jo ennestään heikoilla ja WFP on joutunut toimittamaan ruoka-apua ennätyksellisen suurelle määrälle ihmisiä.

"Ruoka-avun toimittaminen neljälle miljoonalle syyrialaiselle maaliskuussa on ollut massiivisen työn takana. Pelkäämme nyt, että mahdollinen kuivuuskausi – mikäli sateet eivät pian ala – uhkaa miljoonien henkeä", WFP:n Syyrian koordinaattori Muhannad Hadi toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia