YK tuomitsemassa naisten sukupuolielinten silpomisen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK tuomitsemassa naisten sukupuolielinten silpomisen

Yleiskokouksen äänestykseen tulevassa ehdotuksessa vaaditaan jäsenmaita kieltämään silpominen lailla.

YK:n ihmisoikeuskomitea on hyväksynyt naisten sukupuolielinten silpomisen kieltävän sopimuksen. Myöhemmin ensi kuussa yleiskokouksen äänestykseen tulevalla sopimuksella vaaditaan jäsenmaita kieltämään silpominen lailla ja säätämään sen tekeminen rangaistavaksi.

Amnesty Internationalin arvioiden mukaan naisten sukupuolielinten silpominen on yleistä 28 Afrikan maassa sekä Jemenissä, Irakissa, Malesiassa, Indonesiassa ja joissakin etnisissä ryhmissä Etelä-Amerikassa. Järjestö korostaa, että ongelma on maailmanlaajuinen, sillä silpomista esiintyy myös maahanmuuttajien keskuudessa.

Toimenpide tehdään usein huonoissa oloissa, ilman puudutusta. YK:n mukaan maailmassa elää tällä hetkellä noin 140 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista.

Amnesty International pitää päätöstä tärkeänä muistutuksena valtioille, että niiden on lakien lisäksi kehitettävä kansallisia toimintasuunnitelmiaan ja lisättävä resursseja, joilla ihmisten tietoisuutta asiasta kasvatetaan.

YK:n yleiskokouksen ennustetaan hyväksyvän sopimuksen, ja vaikka sopimus ei ole juridisesti sitova, sillä on merkittävää poliittista painoarvoa, Amnesty sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia