YK uhkaa joutua oikeuteen Haitin koleraepidemian korvauksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK uhkaa joutua oikeuteen Haitin koleraepidemian korvauksista

Lääkärit ilman rajoja pitää Haitin koleratilannetta hälyttävänä, samaan aikaan uhrien antama määräaika neuvotteluille lähenee.

YK:lla on enää muutama viikko aikaa neuvotella korvausten maksamisesta järjestön rauhanturvaajien aiheuttaman Haitin koleraepidemian uhreille. Sitten se haastetaan oikeuteen New Yorkissa, kertoo BBC.

Lähes 8 000 ihmishenkeä vieneen epidemian uhrit ilmoittivat toukokuun alkupuolella, että YK:lla on 60 päivää aikaa neuvotella rahallisista korvauksista. Määräaika on nyt hupenemassa, ja samaan aikaan epidemia jyllää edelleen.

Haitin kolera sai alkunsa hyvin suurella todennäköisyydellä vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen maahan tulleiden nepalilaisten YK-rauhanturvaajien leiristä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan Haitin koleratilanne on jälleen hälyttävä, sillä sadekausi on alkanut ja viemärit tulvivat. Järjestön mukaan YK:n viime vuonna lupaamat toimet vesi- ja sanitaatiojärjestelmän parantamiseksi eivät näy käytännössä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon pyysi lahjoittajilta lisää rahaa Haitiin ja muihin katastrofimaihin tällä viikolla. Hänen mukaansa YK tekee kaikkensa koleraepidemian voittamiseksi, mutta se tarvitsee lisää rahaa muun muassa rokotteisiin.

Vuoden 2012 loppuun mennessä yli 600 000 ihmistä oli saanut koleratartunnan. YK kieltäytyi helmikuussa maksamasta uhreille korvauksia vedoten immuniteettiin.

Kolera on ripulitauti, joka leviää ulosteen saastuttaman veden ja ruuan välityksellä. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston mukaan tänä vuonna tartunnan on saanut Haitissa yli 18 000 ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia