YK varoittaa kemikaalien käytön riskeistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK varoittaa kemikaalien käytön riskeistä

Kasvava kemikaalien käyttö lisää ympäristö- ja terveysriskejä sekä kehittyvissä maissa että teollisuusmaissa.

Valtioiden pitäisi pikaisesti ryhtyä toimiin vähentääkseen kasvavaa kemikaalien käyttöä, kehottaa YK. Järjestön tuore raportti painottaa, että ympäristö- ja terveysriskien välttämiseksi tarvitaan uusia linjauksia kemikaalien käyttöön ja hävitykseen.

"Erityisesti kehittyvät maat tarvitsevat jatkuvasti enemmän kemikaaleja muun muassa lannoitteisiin ja elektroniikkaan, talouden kasvattamiseksi ja elinolojen parantamiseksi", sanoo UNEP:in johtaja Achim Steiner. Hän painottaa, että "vaikka kemikaalien käytöllä saavutetaan hyötyä, se myös huonontaa elinoloja vaikuttamalla vesivaroihin, ruuan turvallisuuteen ja työntekijöiden oloihin."

Raportin mukaan ympäristö- ja terveyshaittojen lisäksi kemikaalien käyttö on kallista. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vuosittaiset torjunta-aineiden kustannukset ylittävät jo ulkomaisen kehitysavun määrän.

Sekä kehitysmaissa, että Kiinan ja Yhdysvaltojen kaltaisissa talousmahdeissa, kemikaaleista aiheutuvista kustannuksista eivät joudu vastaamaan tuottajat ja teollisuus, vaan kärsijänä ovat yksittäiset ihmiset, raportti painottaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia