YK varoittaa nälän uhasta eri puolilla Afrikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK varoittaa nälän uhasta eri puolilla Afrikkaa

Etelä-Sudania uhkaa suoranainen nälänhätä, myös Somalia ja Sahel ovat vaarassa.

YK-järjestöt ovat varoittaneet nälänhädästä tai laajasta ruokakriisistä useilla Afrikan alueilla.

Akuutein tilanne on Etelä-Sudanissa, jossa järjestöjen mukaan on meneillään samantyyppinen tilanne kuin Afrikan sarvessa kolme vuotta sitten: varoituksista huolimatta nälänhädän sallitaan tapahtuvan.

"Maailman ei pitäisi odottaa, että nälänhätä julistetaan, kun lapsia kuolee joka päivä, sanoo YK:n lastenjärjestön UNICEFin johtaja Anthony Lake.

Noin kolmannes Etelä-Sudanin asukkaista, 3,9 miljoonaa ihmistä, on vaarassa. Tänä vuonna lähes miljoona alle 5-vuotiasta tarvitsee hoitoa akuuttiin aliravitsemukseen, järjestöt kertovat.

Taustalla on joulukuussa alkanut sisällissota, joka on pakottanut noin 1,5 miljoonaa ihmistä pakenemaan. Erityisen vaikea tilanne on pakolaisille, jotka eivät ole päässeet kylvämään tänä vuonna.

Ruokaturvatilanne on heikko myös Somaliassa, jonne julistettiin nälänhätä viimeksi vuonna 2011. Kuluneen kevään sateet epäonnistuivat, ja nyt YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan noin 857 000 ihmistä on kriisissä.

Taistelua nälkää vastaan kaivataan lisäksi Sahelin alueella, jossa terrorismi, heikko hallinto ja toistuvat kuivuudet ovat heikentäneet ruokaturvaa, sanovat OCHA ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Alueen sadekausi on ollut heikko, ja lisäksi erityistä apua tarvitsevat myös Keski-Afrikan tasavallan, Nigerian ja Malin pakolaiset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia