YK-asiantuntija: Kreikan säästötoimet ihmisoikeusongelma | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-asiantuntija: Kreikan säästötoimet ihmisoikeusongelma

Kreikan ja sen lainanantajien pitäisi muistaa ihmisoikeudet talouskurinkin keskellä, varoittaa YK-asiantuntija Cephas Lumina.

Kreikan ja sen lainanantajien toimeenpanemat säästötoimenpiteet uhkaavat jo ihmisoikeuksia, varoittaa YK-asiantuntija Cephas Lumina. Hän muistuttaa, että Kreikka on sitoutunut tärkeisiin ihmisoikeussopimuksiin ja politiikan on oltava linjassa niiden kanssa.

Luminan mukaan merkittävällä osalla kreikkalaisista on vaikeuksia ylläpitää ihmisoikeusstandardien määrittelemää elintasoa säästötoimenpiteiden vuoksi. Yli kymmenen prosenttia väestöstä elää köyhyydessä, ja nuorisotyöttömyys on lähes 60 prosenttia. Yhä useampi kreikkalainen joutuu turvautumaan ilmaiseen vapaaehtoisklinikkaan terveyspalveluita saadakseen.

Lumina vieraili huhtikuussa Kreikassa tarkastelemassa maan säästötoimenpiteiden vaikutuksia ihmisoikeuksiin. Kreikassa on toteutettu tiukkaa talouskuria vuodesta 2010, jolloin se sopi Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa leikkaavansa kuluja vastineeksi lainasta.

Säästöohjelmaa toteutetaan tilanteessa, jossa sosiaaliturvajärjestelmä ei selviydy työttömyydestä, palkkojen leikkauksista ja veronkorotuksista, Lumina sanoo. Hän on huolissaan myös ääriryhmien lisääntyneestä hyökkäilystä ulkomaalaisia vastaan. Vaikka Kreikan hallitus on luvannut kitkeä ääriryhmien toimintaa, Lumina muistuttaa, että hallituksen pitäisi lähettää vahva viesti siitä, ettei rikollista toimintaa sallita.

Lumina on YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämä riippumaton ulkomaanvelan ja ihmisoikeuksien asiantuntija. Hänen on määrä esitellä raporttinsa neuvostolle maaliskuussa 2014.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia