YK-järjestö: Libyassa siirtolaisten orjamarkkinoita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-järjestö: Libyassa siirtolaisten orjamarkkinoita

Saharan eteläpuolelta tulevia siirtolaisia kaupataan Libyassa lunnaiden toivossa. Harva siirtolainen tietää, mitä odottaa.

Libyassa järjestetään siirtolaisten orjamarkkinoita, joille on viety satoja nuoria miehiä muun muassa lunnaiden toivossa, kertoo YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM.

"Siirtolaiset, jotka menevät Libyaan ja yrittävät päästä Eurooppaan, eivät tiedä kidutuksen saaristosta, joka odottaa heitä rajan takana. Siellä heistä tulee hyödykkeitä, joita ostetaan, myydään ja heitetään pois, kun heillä ei enää ole arvoa", sanoo Leonard Doyle, IOM:n Geneven edustaja järjestön tiedotteessa.

IOM:n Nigerin toimisto on kertonut pelastaneensa senegalilaisen siirtolaisen, joka oli matkustanut Nigeristä Saharan autiomaan läpi Libyaan ihmissalakuljettajan kyydillä. Libyan Sabhan kaupungissa kuski väitti, ettei ollut saanut rahaa ja vei siirtolaiset parkkipaikalle, jossa pyörivät orjamarkkinat.

Mies oli ostettu ja viety vangiksi yksityisasuntoon, jossa oli yli sata siirtolaista. Heidän piti soittaa lunnaiden toivossa perheilleen, ja puheluiden aikana heitä pahoinpideltiin. Senegalilaismies myytiin lopulta uudelleen, ja hän työskenteli myös sieppaajien tulkkina ennen pelastumistaan. Niitä, jotka eivät pystyneet maksamaan, tapettiin tai jätettiin nääntymään nälkään. Myös naisia kaupattiin seksiorjiksi.

IOM:n Nigerin toimisto kertoo kuulleensa samanlaisia tarinoita myös muilta siirtolaisilta. Heitä käytetään myös esimerkiksi rakennustyömailla sekä vartijoina.

Libya on ollut kaaoksessa sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin vuonna 2011. Maan oikeusjärjestelmä ei toimi, ja etenkin siirtolaisten karu kohtelu on ollut tiedossa aiemminkin. IOM:n mukaan maan pidätyskeskuksissa siirtolaisia on kuollut nälkään ja tauteihin.

Järjestö pyrkii parantamaan pidätyskeskusten oloja sekä myös tiedottamaan maan oloista siirtolaisuutta suunnitteleville, jotka tulevat usein Nigerian, Ghanan ja Gambian kaltaisista maista. Viestejä levitetään sosiaalisen median ja radion kautta.

"Traagista kyllä, uskottavimpia viestinviejiä ovat siirtolaiset, jotka palaavat IOM:n avulla kotiin. Liian usein he ovat hajalla, julmuuksien uhreja ja hyväksikäytettyjä, usein seksuaalisesti. Heidän äänellään on enemmän painoarvoa kuin kenenkään muun", Doyle toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia