YK-komitea: Huomio naisten oikeuksiin konflikteissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-komitea: Huomio naisten oikeuksiin konflikteissa

Myös turvallisuusneuvosto antoi uuden päätöslauselman naisista ja konflikteista.

YK:n naisten oikeuksien sopimusta valvova komitea on antanut uusia suosituksia siitä, miten naisten oikeuksia suojellaan ennen konflikteja, niiden aikana ja niiden jälkeen.

Lokakuussa annetun suosituksen mukaan kansainvälisessä naisten syrjinnän vastaisessa sopimuksessa mukana olevien valtioiden on muun muassa varmistettava, että ei-valtiolliset toimijat, kuten aseistetut ryhmät, pannaan vastuuseen naisten oikeuksien rikkomuksista.

"Naisten kokemukset jätetään säännöllisesti huomiotta konfliktien ennustamisessa, ja naisten osallistuminen konfliktien ehkäisyyn ollut historiallisesti alhainen. Todellisuudessa on kuitenkin olemassa esimerkiksi vahva korrelaatio sukupuolittuneen väkivallan kasvun ja konfliktin puhkeamisen välillä", sanoo komitean puheenjohtaja Nicole Ameline YK:n tiedotteessa.

Komitea valvoo naisten syrjinnän vastaista sopimusta, joka astui voimaan vuonna 1981. Se on yksi keskeisistä kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista, ja sen on ratifioinut 187 maata. Nyt annettu suositus on 30:s sopimuksen historian aikana.

Naisten asema konflikteissa on puhuttanut viime vuosina laajasti kansainvälistä yhteisöä. Vuonna 2000 YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselma 1325:n, joka pyrkii suojelemaan naisia ja tyttöjä aseellisissa konflikteissa sekä kehottaa ottamaan nämä mukaan rauhanponnisteluihin. Monet maat ovat tehneet toimintaohjelman päätöslauselman noudattamisesta. Lokakuussa turvallisuusneuvosto hyväksyi uuden päätöslauselman päätöslauselma 1325:n vahvistamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia