YK-liitolle erityinen neuvoa-antava asema ECOSOC:ssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-liitolle erityinen neuvoa-antava asema ECOSOC:ssa

Erityisen neuvoa-antavan aseman myötä Suomen YK-liiton rooli vahvistuu ECOSOC:ssa.

Suomen YK-liitolle on myönnetty 160 muun järjestön kanssa erityinen neuvoa-antava asema YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC:ssa. Suomalaisista järjestöistä aiemmin aseman on saavuttanut Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi vuonna 2004 ja UN Women vuonna 2011.

ECOSOC:lle konsultaatiota antavat järjestöt voivat osallistua kansainvälisiin YK-konferensseihin sekä niitä valmisteleviin kokouksiin. Aseman omaavat järjestöt voivat myös edustautua YK-järjestelmässä.

"Erityisenä neuvonantajana olemme askeleen lähempänä YK-järjestelmää ja hallitusten välisiä neuvotteluprosesseja. Rooli merkitsee pitkälti laajempia osallistumismahdollisuuksia ja ensikäden tiedonsaantia", kommentoi YK-liiton tiedottaja Eeva Hurmalainen.

"ECOSOC on kansalaisjärjestöille myös keino tulla lähemmäksi ja saada äänensä kuuluviin YK-järjestelmässä, sillä se on luonteeltaan edelleenkin hyvin vahvasti hallitusten välinen neuvottelujärjestö", hän jatkaa.

Konsultoivassa asemassa on kolme erilaista jäsenyysluokkaa: yleinen ja erityinen neuvoa-antava asema sekä niin sanottu rosteri-asema.

Erityinen neuvoa-antava asema myönnetään järjestöille, joilla on erityistä osaamista joistakin ECOSOC:n toiminta-aloista. Yleinen asema puolestaan myönnetään suurille vakiintuneille kansainvälisille kansalaisjärjestöille ja rosteriasema järjestöille, jotka eivät täytä edellä mainittuja kriteereitä, mutta voivat toimia jollain kapea-alaisella, teknisellä osa-alueella ECOSOC:ssa tai sen alaisten toimielinten piirissä.

Suomen YK-liitolla on tähän mennessä ollut YK-liittojen yhteisen kattojärjestön kautta yleinen neuvoa-antava asema neuvostossa.

YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC käsittelee taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristöllisiä haasteita. Neuvostolla on tärkeä rooli myös kehitysyhteistyössä ja humanitaarisessa avussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia