YK:n asekauppasopimus pian voimaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n asekauppasopimus pian voimaan

Kansainvälinen asekauppasopimus saattaa tulla voimaan vielä tämän vuoden lopulla.

(IPS) -- Kansainvälinen asekauppasopimus (ATT) hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa keväällä 2013. Sen on allekirjoittanut 118 valtiota. Niistä vähintään 50:n on ratifioitava sopimus, jotta se tulee voimaan. Elokuun puolivälissä koossa oli 43 maata, Suomi mukaan lukien.

YK:n nykyinen asekaupparekisteri on puutteellinen, koska ilmoittaminen on täysin vapaaehtoista. Esimerkiksi Ranska on luvannut aseita Irakin kurdeille, mutta nykysäännöillä niiden määrää ja laatua ei tarvitse kertoa, koska vastaanottaja ei ole valtio.

Pian on toisin, sillä ATT tekee asekaupoista ilmoittamisen pakolliseksi ja kattaa raskaan tulikaluston ohella pienaseet, joilla tapetaan eniten ihmisiä maailmassa. Ilmoitusvelvollisuus kattaa myös asemyynnin ei-valtiollisille toimijoille, kuten vaikkapa Kurdistanin hallinnolle.

YK:ta asekauppa-asioissa konsultoinut rauhantutkija Paul Holtom Coventryn yliopistosta uskoo, että ATT voi suitsia asevientiä tekemällä kaupoista ja läpinäkyviä ja vauhdittamalla kansalaiskeskustelua niiden vastuullisuudesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia