YK:n tutkijatiimi: Burundin hallitus pidättää, kiduttaa ja teloittaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n tutkijatiimi: Burundin hallitus pidättää, kiduttaa ja teloittaa

Poliittisessa kriisissä olevassa Burundissa on kidutettu ja pidätetty joukoittain ihmisiä, ja presidentin ympärille on rakentumassa henkilökultti, summaa YK:n tutkimus.

Burundissa on tapahtunut vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan. Rikkomuksiin ovat syyllistyneet maan hallituksen edustajat sekä sen kanssa tekemisissä olevat ihmiset, summaa YK:n tuore raportti maan ihmisoikeustilanteesta.

Tutkijatiimi kertoo, että tarkkoja uhrilukuja on mahdotonta tietää, mutta se on dokumentoinut satoja mielivaltaisia teloituksia, salamurhia, mielivaltaisia pidätyksiä, kidutusta ja seksuaalista väkivaltaa. Tutkijoille kerrottiin muun muassa 17 erilaisesta kidutus- ja pahoinpitelytavasta, joihin kuuluivat uhrien polttaminen, sormien ja varpaiden murskaaminen sekä pakottaminen istumaan hapossa.

Burundin kriisi alkoi huhtikuussa 2015, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti tavoittelevansa kolmatta valtakautta kesän vaaleissa. Vastustajat pitivät ilmoitusta perustuslain vastaisena, ja tilanne laukaisi mielenosoituksia, jotka valtion kovakouraiset turvallisuusjoukot tukahduttivat. Lähes 300 000 ihmistä on paennut väkivallan seurauksena naapurimaihin.

YK:n ihmisoikeusneuvosto nimitti joulukuussa tutkijatiimin selvittämään ihmisoikeustilannetta. Tällä viikolla ilmestyneen raportin mukaan rikkomukset ovat olleet tarkoituksellisia ja seurausta tietoisista päätöksistä. Väärinkäytöksiin ovat syyllistyneet valtion turvallisuusjoukot, poliisi, tiedustelupalvelu, armeija sekä valtapuolueen pahamaineinen nuorisosiipi Imbonerakure. Uhreista suurin osa on joko ollut presidentin kolmannen valtakauden vastustajia tai tulkittu sellaiseksi.

Entinen armeijan upseeri kertoi tutkijoille, että on olemassa listoja tapettavista ihmisistä. Myös kansalaisyhteiskunta ja toimittajat on pantu ahtaalle eikä tilaa toisinajattelulle ole hallituksen sisälläkään.

"On huolestuttavia merkkejä siitä, että presidentin ympärille rakentuu henkilökultti", raportissa todetaan.

Tutkijoiden raportissa vaaditaan maan hallitusta, Afrikan unionia, YK:ta ja muita kansainvälisiä toimijoita ryhtymään toimiin maan perustuslain turvaamiseksi ja kansainvälisen tutkintakomission perustamiseksi. Maan jäsenyyttä YK:n ihmisoikeusneuvostossa pitäisi sen mukaan harkita uudelleen.

Uutistoimisto Reutersinmukaan maan hallitus on torjunut raportin puolueellisena ja poliittisena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia