Yli 2000 lapsisotilasta värvätty Keski-Afrikan tasavallan konfliktiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli 2000 lapsisotilasta värvätty Keski-Afrikan tasavallan konfliktiin

Lasten värvääminen on moraalisesti tuomittavaa ja kansainvälisen lakien mukaan kiellettyä, muistuttaa UNICEF.

Jo yli 2000 tyttö- ja poikalasta on värvätty sotilaiksi Keski-Afrikan tasavallassa sitten viime joulukuussa kiihtyneiden väkivaltaisuuksien, arvioi UNICEF.

Maa on kärsinyt pitkittyneestä sisällissodasta ja toistuvista vallankaappauksista jo pitkään ja lapsia on värvätty osaksi joukkoja aiemminkin.

"Lasten värvääminen on sekä moraalisesti tuomittavaa että kansainvälisen lakien mukaan kiellettyä", kommentoi Souleymane Diabaté UNICEF:ilta.

Diabatén mukaan on kuitenkin positiivista, että pääkaupunki Banguin uudet viranomaiset ovat luvanneet vapauttaa lapsisotilaita aseistettujen joukkojen riveistä. UNICEF on sitoutunut auttamaan tässä työssä ja varmistamaan, ettei uusia värväyksiä tapahdu.

Ongelmia työlle aiheuttaa Keski-Afrikan epävakaat olot, jotka vaikeuttavat myös humanitaarisen avun perillemenoa. Jopa 4,1 miljoonaa ihmistä, joista puolet ovat lapsia, on kärsinyt konfliktista. Joulukuusta lähtien suuri osa heistä on ollut peruspalveluiden saavuttamattomissa ja ihmisoikeuksia on loukattu vakavasti.

Maasta on paennut naapurimaihin Kongoon, Tsadiin ja Kameruniin jo 37 000 ihmistä tänä vuonna. Myös monilla pakolaisalueilla on tällä hetkellä epävakaata, mikä on vaikeuttanut avun perillemenoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia