Yli kaksi miljoonaa paennut Syyrian sisällissotaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli kaksi miljoonaa paennut Syyrian sisällissotaa

YK:n pakolaiskomissaari António Guterresin mukaan Syyrian katastrofille ei löydy vertailukohtaa lähihistoriasta.

Syyrian sisällissodan aiheuttamassa pakolaiskriisissä on saavutettu jälleen uusi rajapyykki, kun alkuviikosta ylittyi kahden miljoonan pakolaisen raja.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan vuoden aikana pakolaisten määrä on kasvanut lähes 1,8 miljoonalla. Viime vuonna samaan aikaan runsaat 230 000 syyrialaista oli paennut tai odotti pääsyä naapurimaihin, kertoo UNHCR.

Naapurimaat ovatkin kantaneet suurimman taakan, sillä ne ovat vastaanottaneet 97 prosenttia kaikista syyrialaispakolaisista. UNHCR:n mukaan päivittäin keskimäärin 5 000 uutta pakolaista ylittää rajan.

Pakolaisten suuri määrä koettelee laajemminkin avustajien voimavaroja.

"Syyriasta on tullut tämän vuosisadan suuri katastrofi, jolle ei löydy vertailukohtaa lähihistoriasta", YK:n pakolaiskomissaari António Guterres arvioi. 

UNHCR on keskittynyt avustamaan pakolaisia lähialueilla, eivätkä sen voimavarat ole riittäneet pakolaisten sijoittamiseen eurooppalaisiin maihin. Suomi ilmoitti kesäkuussa UNHCR:lle, että se voi tarjota pakolaiskiintiöstään hätätapauspaikkoja syyrialaisille pakolaisille, sisäasiainministeriö kertoo tiedotteessaan.

Ministeriön mukaan Suomi on kuluvan vuoden aikana avustanut Syyrian pakolaisia 8,5 miljoonalla eurolla. Koko kriisin aikana Suomesta on lähtenyt apua kaikkiaan 12,1 miljoonaa euroa.

Elokuun lopussa Irakin Kurdistaniin siirtyi muutaman päivän aikana yli 50 000 pakolaista, mikä aiheutti vaikeuksia pakolaisten huollolle ja majoittamiselle. UNICEF on osaltaan vastannut avun tarpeeseen lennättämällä Pohjois-Irakiin sata tonnia avustustarvikkeita.

Avustajien resurssien niukkuus näkyy myös pakolaisleirien arjessa. Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin mukaan yhdeksän kymmenestä järjestön haastattelemasta pakolaisleireillä asuvasta naisesta jättää säännöllisesti aterioita väliin, koska ruokaa ei ole riittävästi.

Myös väkivalta pakolaisleireillä asuvia naisia kohtaan on yleistynyt, raportoi Oxfam.

Naapurimaihin paenneiden lisksi Syyriassa on UNHCR:n mukaan runsaat neljä miljoonaa maan sisäistä pakolaista, mikä tarkoittaa, että kaikkiaan runsaat kuusi miljoonaa on joutunut pakenemaan taisteluja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia