Zimbabwen aids-tilanne kohenee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zimbabwen aids-tilanne kohenee

Moni teini ottaa yhä riskejä ja välttelee testiä, kirjoittaa Jeffrey Moyo.

(IPS) -- Zimbabwe on onnistunut suitsimaan hi-viruksen leviämistä 2000-luvun alun huippuluvuista, mutta pelko jarruttaa yhä varsinkin nuorten aids-testiin menoa.

Hararelainen Natalie Mlambo (nimi muutettu) on 17-vuotias lukiolainen. Hän harrastaa suojaamatonta seksiä kahden poikaystävänsä kanssa, joista toinen on luokkakaveri ja toinen vähän vanhempi, pankissa työskentelevä mies.

Mlambo kertoo pelkäävänsä aids-testiin menoa. "Olen mieluummin tietämätön kuin kuulen olevani kuolemaantuomittu. Hoito ei paranna tautia", tyttö selittää.

Tavallinen tapaus

Mlambo ei ole poikkeus. "Teinit harrastavat riskikäyttäytymistä, mutta heitä näkee harvoin testeissä", aids-tukiryhmässä toimiva Felicia Chingundu kertoo.

Nuorten olisi tärkeätä tietää tilanteensa, jotta he eivät levitä tautia ja saavat ajoissa lääkityksen, asiantuntijat korostavat.

Zimbabwe oli 2000-luvun alussa maailman aids-tilaston kärjessä, kun virusta kantoi 24 prosenttia aikuisista. Vuonna 2012 osuus oli saatu painettua noin 13 prosenttiin maan vakavista talousvaikeuksista huolimatta.

Zimbabwessa on 13 miljoonaa asukasta ja kolme neljästä elää köyhyydessä.

Tieto kulkee

Parin vuoden takainen selvitys osoitti, että aids-valistuksen tuloksena yli puolet 15–24-vuotiasta on hyvin perillä asiasta.

Terveysministeriö on perustanut liikkuvia testausyksiköitä, jotka kiertävät kouluja ja klinikoita. Nuoret eivät kuitenkaan koe niitä omakseen.

"Useimmat teinit pysyvät poissa ja valittavat, että paikalla on liikaa aikuisia", Mwenezin alueen aids-verkoston vetäjä Mavis Chigara kertoo.

Järjestön kyselyyn vastasi viime vuonna 12 500 nuorta, joista vain viisi prosenttia oli käynyt hiv-testissä. Leima pelottaa

"Testiä voi verrata kuolemantuomioon, ja aids-lääkitys on elinikäinen riesa", 19-vuotias hararelainen Terrence Changara sanoo.

Pelko liittyy osittain leimautumiseen. Laajoista kampanjoista huolimatta hiv-positiivisten syrjintää esiintyy yhä.

"Molemmat poikaystäväni puhuvat pilkallisesti hivin kantajista", Natalie Mlambo kertoo. Hän pitää sitä todisteena miesten terveydestä arvellen, että tartunnan saaneina he suhtautuisivat kiltimmin kohtalotovereihinsa.

Vuoden 2011 selvitys paljasti tuntuvaa edistystä vuoteen 2006 verrattuna. Testeissä käyneiden 15–24-vuotiaden miesten osuus nousi 23 prosenttiin ja naisten 45 prosenttiin. Naisten lukua kasvattaa se, että kaikki raskaaksi tulleet testataan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia