Zimbabwen vaaleja kiitellään ja epäillään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zimbabwen vaaleja kiitellään ja epäillään

Äänestyslippuja painettiin liikaa ja epäilyttävän moni äänestäjä sai apua äänestämisessä.

Zimbabwen viimeviikkoiset vaalit sujuivat rauhallisesti mutta eivät täysin rehellisesti, arvioivat tarkkailijat. Opposition ehdokas, vaalit hävinnyt Morgan Tsvangirai on ilmoittanut vievänsä tuloksen oikeuteen.

Zimbabwea 33 vuotta hallinnut presidentti Robert Mugabe puolueineen julistettiin vaalien voittajaksi viime viikolla. Mugabe sai 61 prosenttia äänistä ja hänen puolueensa Zanu-PF 158 paikkaa parlamentin 210:stä paikasta.

Vaaleihin ei päästetty länsimaisia tarkkailijoita, mutta valvontaa suorittaneiden Afrikan unionin (AU) ja eteläisen Afrikan maiden yhteisön SADC:n mukaan vaalit olivat pääosin rauhalliset. Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma on jo onnitellut Mugabea tämän vaalivoitosta.

AU:n ja SADC:n raporttien sekä muiden tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli kuitenkin myös ongelmia. AU:n mukaan esimerkiksi äänestyslipukkeita oli painettu 35 prosenttia enemmän kuin oli rekisteröityjä äänestäjiä, monia äänestäjiä käännytettiin ja epäilyttävän moni henkilö sai äänestämisessä avustajan.

Zimbabwelaisen kansalaisjärjestön Zimbawe Election Support Networkin mukaan esimerkiksi kaupungeissa asuvien vaaleihin osallistumista estettiin, ja heistä vain noin kaksi kolmasosaa pystyi rekisteröitymään. Yhteensä noin miljoonan äänioikeus pyrittiin riistämään, järjestö arvioi.

Myös Yhdysvallat ja Iso-Britannia sekä EU ovat kritisoineet vaaleja. EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin mukaan EU onnittelee Zimbabwea rauhanomaisista vaaleista ja korkeasta äänestysprosentista mutta on huolissaan esimerkiksi läpinäkyvyyden puutteesta.

Jo ennen vaaleja vaaliprosessia kritisoitiin esimerkiksi maan median ja turvallisuusjoukkojen puolueellisuuden sekä järjestöjen ahdistelun vuoksi. Äänestäjälistoilla oli esimerkiksi kuolleiden nimiä.

Zimbabwen vaaleja seurattiin maailmalla tarkkaan, sillä vuonna 2008 vaalit päättyivät väkivaltaan. Tällä kertaa systemaattista väkivaltaa ei ollut. Sunnuntaina BBC kuitenkin uutisoi, että opposition Tsvangirai on valittanut Mugaben kannattajien hyökänneen hänen kannattajiaan vastaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia