Blogit

Palestiinalaisten ja israelilaisten vetoomus: Me emme halua teitä tänne

Kaksitoista ihmistä, kaksi kieltä, kaikilla sama viesti: me emme halua teitä tänne. Kyseessä ei ole maahanmuuttovastaisen populistipuolueen kampanjavideo, vaan palestiinalaisten ja israelilaisten yhteinen järjestö Palestinian Israeli Bereaved Families for Peace.

Vuonna 1995 perustettuun järjestöön on liittynyt yhteensä yli 600 perhettä, jotka ovat menettäneet omaisiaan Israel–Palestiina-konfliktissa. Myös jokainen videolla esiintyvä on menettänyt perheenjäsenen konfliktille.

Muovipussinarkkarien planeetta

Maailman kaikkia maita yhdistää sama pakkomielle: muovipussit. Havaitsin sen viimeksi Ghanassa.

Ei niin pientä myyntikojua, etteikö vähäisiäkin ostoksia olisi sullottu hataraan mustaan muovipussiin. Jopa hotellin respa työnsi muovilla vuoratun yksittäispakatun vessapaperirullan varmuuden vuoksi vielä pussiin, kun kävin hakemassa täydennystä varastoihin.

Kerran yritin vihjaista katukojun myyjälle, että ostokset voi kyllä pakata kaikki samaan pussiin. Tulos: myyjä laittoi jo pakkaamansa kaksi pussia kolmanteen.

Kambodžan Enkeli-Elisa

Onko totuudella väliä, jos valehtelulla edistää hyvää asiaa? Sitä pohdittiin Suomessa, kun median levittämä tarina itsemurhan tehneestä koulutytöstä, Enkeli-Elisasta, levisi Suomessa vuonna 2012. Tapaus paljastui lopulta keksityksi.

Roskatunkion kuningas - tällainenkö on ihminen?

Steve Cuttsin kieli poskella tehty animaatio ihmiskunnan suhteesta luontoon provosoi ja herättää ajatuksia.

Lopussa avaruusolennot näyttävät ihmiskunnalle paikkansa roskakasan kuninkaaksi nousseelle homo sapiensille.

Onneksi toivoa ei ole vielä menetetty - muutos kylläkin riippuu pitkälti meistä itsestämme ja maailmanlaajuisesta yhteistyöstä.

Lapsikuolleisuudesta seksikkäästi

Seksi myy – myös vakavista aiheista puhuttaessa. Näin päätteli kansainvälinen Pelastakaa Lapset ja värväsi hyvännäköisiä malleja mainostamaan seksikästä brändiä.

"Himo on rakastajattareni" -tyyppisten lauseiden jälkeen malleja pyydettiin kertomaan seksikkäästi esimerkiksi se fakta, että lähes 800 äitiä ja 18 000 lasta kuolee päivittäin estettävissä oleviin syihin. Moni yritti, vaivaannuttavin tuloksin. Yritys ei mennyt kuitenkaan hukkaan, sillä videolla on ollut yli 900 000 katsojaa YouTubessa.

Kuolemanrangaistuksesta huumorilla (Suomi mainittu)

Miksi kuolemanrangaistus on niin tyhmä juttu? Koomikko John Oliver sohaisee tikulla amerikkalaiseen ampiaispesään ja käy läpi huumorilla höystetyin argumentein ihmisten teloittamisen ongelmia.

Hauska pätkä, vaikka aihe onkin niin vakava. Suomalaisille klipin tekee sitäkin hauskemmaksi meistä tehty vertailu segmentin keskivaiheilla.

Maailma muuttuu Mars-patukka kerrallaan

Järjestöjen markkinointiviestintä on varmaan tätä nykyä melko haastavaa, kun perinteinen paatoksellisuus ja moralisointi ei kenties ole se paras tapa vedota esimerkiksi nuoreen, korkeasti koulutettuun, urbaaniin keskiluokkaan. Oletettavasti juuri tätä ryhmää tavoitellakseen suuryhtiöiden yhteistyökumppaninaan suosima sertifiointijärjestö Rainforest Alliance on valinnut toisen tien ja lähtenyt uudella mainosvideollaan seilaamaan syvälle ironian (kyynisyyden) avomerelle.

Koosta sisältöä