Ilmastonmuutos tapahtuu - katso video! | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos tapahtuu - katso video!

Miltä näyttää ja kuulostaa, kun Helsingin keskustan kokoinen jäälohkare murtuu irti jäätiköstä ja kaatuu mereen?

Miltä näyttää ja kuulostaa, kun Helsingin keskustan kokoinen jäälohkare murtuu irti jäätiköstä ja kaatuu mereen? Toisinaan kuulee puhetta, että ilmastonmuutoksen seurausten havaitseminen Suomesta käsin on välillä hieman haastavaa, koska niihin ei ole välitöntä kosketuspintaa toisin kuin alueilla, jossa kuivuus tai äärimmäiset sääilmiöt työntävät oman elämän totaalisesti raiteiltaan. Viime viikolla tosin Keski-Suomessa mitattiin 7,7 asteen lämpöennätys samoin aikoihin, kun Kairossa satoi lunta ensimmäistä kertaa 112 vuoteen. Sattuuhan näitä.

Ainakin itse koen vaikeaksi lähinnä sen, että tietoa ilmiöstä saa etupäässä tekstimuodossa, jolloin se jää helposti etäiseksi. Syksyllä julkaistussa YK:n ilmastopaneelin raportissa todettiin, että Grönlannin jää on sulanut 2000-luvulla kuusikertaisella nopeudella edelliseen vuosikymmeneen verrattuna. Kuulostaa kamalalta, mutta miten tuollainen asia pitäisi oikein käsittää? Varmaan jäätikkö siellä sulailee pikkuhiljaa suviauringossa?

Valokuvaaja James Balogin vetämän Extreme Ice Survey -ryhmän Ilulissatin jäätiköllä kuvaamasta videosta kuitenkin välittyy, miten äkillinen ja voimakas tapahtuma jään sulaminen voi olla. Ainutlaatuisella tavalla kuvaajaryhmä on päässyt todistamaan, kuinka valtava jäämassa voi irrota kertarysäyksellä, kun ajan kuluessa näkymättömissä tapahtunut sulaminen on ensin heikentänyt jäävuorta. Murtumistapahtuman alkamisesta kuluu vain reilu tunti, kun jäätiköstä, joka on Grönlannin yksi nopeiten sulavia, murtuu lähes neljän neliökilometrin laajuinen, massaltaan massiivinen jäälohkare.

Video on lohkaistu Jeff Orlowskin viime vuonna ilmestyneestä Chasing Ice -dokumenttielokuvasta, joka on voittanut useita elokuvapalkintoja. Dokumentissa seurataan, miten Balog kuvausryhmineen onnistui dokumentoimaan pohjoisilla alueilla tapahtuvaa jäätiköiden vetäytymistä time lapse -tekniikan avulla lähes viiden vuoden aikajänteellä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia