Saudi-Arabia löysää naisten liekaa, mutta todellinen tasa-arvo on yhä kaukana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabia löysää naisten liekaa, mutta todellinen tasa-arvo on yhä kaukana

Saudi-Arabian päätöstä kumota naisten ajokielto pidetään historiallisena. Sitä se onkin, mutta samalla on helppo unohtaa maan muut ihmisoikeusrikkomukset, kirjoittaa Teija Laakso.

Saudiarabialaisia naisia

Saudinaisten oikeuksissa on vielä paljon tehtävää, kirjoittaa Teija Laakso. Kuva: ©UNICEF Ethiopia/2013/Ayene / CC BY-NC-ND 2.0.

”Al-hamdudillah” – Luojan kiitos, twiittasi saudiarabialainen naisaktivisti Loujain al-Hathloul eilen.

الحمدلله.

— لجين هذلول الهذلول (@LoujainHathloul) September 26, 2017

Ytimekäs twiitti oli Al-Hathloulin reaktio Saudi-Arabian hallinnon eiliseen ilmoitukseen kumota naisten ajokielto. Hän on maan muiden naisaktivistien tavoin kampanjoinut vuosia kiellon kumoamiseksi ja joutui pidätetyksi viimeksi viime kesänä ajettuaan autoa.

Saudi-Arabian ilmoitus on levinnyt nopeasti ympäri maailman. Yhdysvaltain ulkoministeriön lisäksi esimerkiksi YK:n pääsihteeri António Guterres toivotti Saudi-Arabian päätöksen tervetulleeksi.

I welcome Saudi Arabia's decision to lift the ban on women drivers. An important step in the right direction.

— António Guterres (@antonioguterres) September 27, 2017

Naisten ajo-oikeus tulee virallisesti voimaan ensi vuonna. Muutosta pidetään historiallisena, koska sillä on erittäin konkreettiset vaikutukset naisten elämään. Monet perheet ovat joutuneet venyttämään penniä ajokiellon takia, sillä naiset ovat tarvinneet autonkuljettajan mennäkseen töihin. Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kirjeenvaihtajan Frank Gardnerin mukaan maassa on naisia varten noin 800 000 autonkuljettajaa, joille pitää tietysti myös maksaa palkka.

Saudi-Arabia on viime vuosina tehnyt myös muita uudistuksia naisten oikeuksiin. Vuonna 2015 naiset saivat äänioikeuden kunnallisvaaleissa ja viime viikonloppuna he pääsivät juhlimaan kansallispäivää pääkaupunki Riadin stadionilla.

Muutos on tietysti tervetullut ja se on huomioitava kansainvälisestikin. Vaarana kuitenkin on, että samalla Saudi-Arabian maine puhdistuu liikaakin. Maata, jossa naisilla pitää edelleen olla miespuolinen holhooja, ei pitäisi liikaa ylistää siitä, että naiset saavat oikeuden, joka muualla on niin itsestäänselvä, ettei sitä edes ole ajateltu erityisenä oikeutena.

Voi myös pohtia, mistä muista asioista maailman huomio nyt hetkeksi kääntyy pois naisten ajokiellon kumoamisen ansiosta.

Saudi-Arabialla on perinteisesti ollut länsimaissa paljon liittolaisia, ja sille on esimerkiksi myyty aseita varsin hölläkätisesti, myös Suomesta. Viime aikoina Saudi-Arabiaa on kuitenkin kritisoitu lisääntyneistä kuolemanrangaistuksista, vihan lietsomisesta vähemmistöjä kohtaan sekä Jemenin siviilien pommittamisesta.

Pian ilmestyy esimerkiksi YK:n niin kutsuttu musta lista lasten oikeuksien rikkojista, ja Saudi-Arabialla on kovat paineet olla joutumatta sille. Viime vuonna se kiristi YK:n pudottamaan itsensä listalta.

Ilmoitus ajokiellon kumoamisesta tuli siis sopivaan aikaan paitsi naisten, myös Saudi-Arabian oman hallinnon kannalta. Pelkkien kiitosten sijasta muun maailman olisikin syytä osoittaa, että vaikka muutokset ovat tervetulleita, Saudi-Arabialta odotetaan täysin samoja asioita kuin muiltakin mailta – ihmisoikeuksien kunnioittamista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia