Mielipiteitä, analyyseja ja taustoja

Rauhaa pohjoisesta

30.07.2014

Rauhanvälityksestä on muodostunut Norjan ja Sveitsin kaltaisille pienille maille vahva kansainvälinen profiili. Suomella on rauhanvälityksen suurvallaksi vielä pitkä matka kuljettavanaan, kirjoittaa Marko Lehti.

Näkökulma: Hyvät, pahat ja rumat jutut

28.07.2014

Martti Berger analysoi kolumnissaan länsimaisen median Venäjä-uutisointia.

Asiantuntijat: EU:n Israel–Palestiina-politiikka heikkoa

25.07.2014

EU ei juuri aja omaa kantaansa, vaan tyytyy Yhdysvaltain politiikan tukemiseen, sanoo tutkija Mouin Rabbani.

Ruotsi islamofobian kourissa

23.07.2014

Muslimivastaisuus on lisääntynyt Ruotsissa niin paljon, että monet käyttävät entisen islamofobia-termin sijasta ilmiöstä sanaa muslimhot eli muslimiviha, kirjoittaa Kristiina Koivunen.

Latinalaisen Amerikan vaikea demokratia

21.07.2014

Venezuela on talouden ja politiikan kummajainen jopa Latinalaisen Amerikan mittakaavassa. Maata voi kutsua niin lumedemokratiaksi kuin populistien tyyssijaksikin, professori Jussi Pakkasvirta kirjoittaa.

Eurokriisin korjaustoimet loivat ihmisoikeuskriisin Eurooppaan

18.07.2014

Ihmisoikeusloukkausten uhreja ajateltaessa pitäisi ajatella vaikkapa paperitonta siirtolaista paljastuskirjan kanssa kipuilevan entisen pääministerin sijasta, kirjoittaa Pauli Rautiainen.

Näkökulma: Sijoittajien tahdissa?

16.07.2014

Taistelu transatlanttista vapaakauppasopimusta vastaan on vasta alkamassa, kirjoittaa Le Monde diplomatique -lehden päätoimittaja.

Ystävät ja viholliset vaihtuvat Irakisssa

14.07.2014

Syyrian sisällissota selittää ISISin suosiota juuri nyt, mutta Irakin kaaoksen yleisenä syynä on Yhdysvaltojen ja Britannian hyökkäys maahan yksitoista vuotta sitten, kirjoittaa Hannu Reime.

Näkökulma: Väkivalta uskonnollisissa liikkeissä

11.07.2014

Mitä tiiviimpi uskonnollinen yhteisö on kyseessä, sitä enemmän se vaatii oikeoppisuuden ylläpitämistä. Tämä sisältää väistämättä vallankäyttöä ja hallintaa – ja samalla myös väkivaltaa tai sen uhkaa, kirjoittaa tutkija Aini Linjakumpu.

Näkökulma: Ranskan äärioikeiston muutos ja uusi nousu

08.07.2014

Ranskan äärioikeisto jatkaa vanhaa retoriikkaansa muuttamalla rasistiset ilmaukset korrekteiksi.