Thaimaassa vaalien pelätään vievän kohti yksipuoluejärjestelmää
Thaimaassa 6. helmikuuta pidettävien parlamenttivaalien ennustetaan vievän maata kohti yksipuoluevaltaa, joka on yleinen muuallakin Kaakkois-Aasiassa. Vaalien vahva ennakkosuosikki on nykyisen pääministerin Thaksin Shinawatran johtama puolue, jonka hallinnon ihmisoikeuspolitiikkaa kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet.
Thaimaassa 6. helmikuuta pidettävien parlamenttivaalien ennustetaan vievän maata kohti yksipuoluevaltaa, joka on yleinen muuallakin Kaakkois-Aasiassa.
Vaalien vahva ennakkosuosikki on nykyisen pääministerin Thaksin Shinawatran johtama puolue, Thai Rak Thai (TRT). Jaossa on 500 kansanedustajan paikkaa, joista 400 täytetään suoralla ehdokasvaalilla, ja loput sata jyvitetään puolueille kannatuksen mukaan.
Riippumattoman The Nation -lehden ennusteen mukaan TRT voittaa yli 250 paikkaa, kun opposition Demokraattinen puolue saisi 81. Vaaleihin osallistuu yli 20 puoluetta, mutta lopuille povataan alle 50 paikan äänisaaliita.
TRT nousi valtaan vuoden 2001 vaaleissa kahmaistuaan 255 parlamenttipaikkaa. Thaksin vahvisti selustaansa hankkimalla pienpuolueita liittolaisikseen niin, että hänen takanaan oli 364 kansanedustajaa.
"Thaksinin asema on hyvin vahva. Häntä pidetään voimakkaana ja päättäväisenä johtajana", arvioi politiikan tutkija Thitinan Pongsudhirak Bangkokin Chulalonkornin yliopistosta.
Hänen mukaansa Thaksin sai lisäpisteitä tavastaan hoitaa tapaninpäivän hyökyaallon aiheuttamaa katastrofia.
"Moni arvosti komentotyyliä, jolla hän hoiti kriisiä ja pani virkakoneiston toimimaan. Tsunami antoi hänelle tilaisuuden näyttää ylhäältä johdetun ja keskitetyn hallintomallinsa parhaat puolet", Thitinan selittää.
Thaksinin asema oli kuitenkin vahva jo ennen tsunamia, joka surmasi Thaimaassa lähes 5 300 ihmistä. Hänet esimerkiksi valittiin vuoden mieheksi Bangkokin Assumption-yliopiston järjestämässä äänestyksessä vuoden lopulla.
Kannatustaan Thaksin on vankistanut populistisiksi luonnehdituilla ohjelmilla maaseudun köyhien ja jopa kaupunkien keskiluokan auttamiseksi. Niihin kuuluvat viljelijöiden velkataakan helpottaminen, edullisen ja kattavan terveydenhuollon järjestäminen ja kampanjointi huumeita vastaan.
Hankkeet ovat puskuroineet Thaksinia arvostelulta, jota esitettiin viime vuonna lintuinfluenssan leviämisen ja eteläisissä maakunnissa 600 ihmisen hengen vaatineiden uskonnollisten levottomuuksien vuoksi.
Vankka enemmistö parlamentissa on suojannut Thaksinia myös ihmisoikeusloukkauksia koskevilta syytöksiltä.
"Pääministeri Thaksin Sinawatran valtakautta leimannut ihmisoikeuksien kunnioituksen jatkuva mureneminen kiihtyi jyrkästi vuonna 2004", kansainvälisen Human Rights Watchin (HRW) tuore raportti kertoo.
HRW mainitsee esimerkkeinä turvallisuusjoukkojen kovat otteet etelän levottomuuksien tukahduttamisessa, hallituksen rajun huumesodan, joka on vaatinut yli 2 200 ihmisen hengen, ja tiedonvälityksen vapauden kapenemisen.
"Neljä viime vuotta eivät jätä epäilyksiä siitä, että Thaimaasta on kehittymässä yksipuoluevaltio. Vaalit voivat vahvistaa sitä lisää", alueellisen ihmisoikeusryhmän Forum Asian johtaja Gotham Arya sanoo.
Yksipuoluemalli ilmaantui Thaimaan politiikkaan TRT:n vallattua näyttämön viime vaaleissa. Aiemmat hallitukset olivat horjuvia koalitioita, jotka eivät koskaan pysyneet kasassa koko nelivuotista vaalikautta.
Naapurustossa yksipuoluemalli on kuitenkin yleinen: Singaporea on hallinnut pitkään Kansan toimintapuolue (PAP) ja Kambodzhaa Kambodzhan kansanpuolue, Malesiassa Umno-puolue on pidellyt ohjaksia aina maan itsenäistymisestä 1957, kun taas Vietnam ja Laos ovat kommunistipuolueen vallan alla.
Thaksinin arvostelijat ovat alkaneet tehdä historiallisia vertailuja. Joku on etsinyt yhtäläisyyksiä Filippiinin entiseen diktaattoriin Ferdinand Marcosiin, mutta Nation-lehden kolumnisti Sopon Onkgara rinnasti Thaksinin Ugandan Idi Aminiin ja Zairen Mobutu Sese Sekoon.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia