Thaimaan hallitus aikoo sulkea rahahanat kapinakyliltä
Thaimaan hallitus suunnittelee valtion tuen lakkauttamista muslimisissejä kannattavilta alueilta. Kova linja voi lisätä ääri-islamistien kiinnostusta alueeseen, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Thaimaassa pelätään nyt ilmiötä, joka on aiemmin nähty esimerkiksi Afganistanissa ja Bosniassa. Islaminuskoisia nuorukaisia varsinkin arabimaista lähti niihin sotimaan uskonveljiensä tueksi.
Thaimaan hallituksen kova linja eteläisten maakuntien muslimikapinan tukahduttamisessa voi lisätä ääri-islamistien kansainvälistä kiinnostusta alueeseen, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).
"Näyttää siltä, että Thaimaa haluaa houkutella pyhää sotaa käyviä islamisteja maahan", HRW:n Aasian-alueen johtaja Brad Adams kärjistää.
Järjestön mukaan thaimaalaisia nimiä on jo ilmaantunut islamistien arabiankielisille internetsivuille.
Thaimaassa pelätään nyt ilmiötä, joka on aiemmin nähty esimerkiksi Afganistanissa, Bosniassa ja Tshetsheniassa. Islaminuskoisia nuorukaisia varsinkin arabimaista lähti niihin sotimaan uskonveljiensä tueksi.
Thaimaan pääministerin Thaksin Shinawatra julkisti 16. helmikuuta suunnitelman, joka epäisi valtion tuen muslimisissejä kannattavilta alueilta.
Hankkeen arvostelijoihin liittyi muun muassa Thaimaan armeijan entinen komentaja kenraali Surayud Chulanont.
"Ihmiset saattavat kokea tulleensa syrjityiksi uskontonsa vuoksi. Tämän tunteen vääränlainen hyväksikäyttö voi toimia kuin tuleen viskattu öljy", kenraali lausui.
"Kyse on syrjinnästä. Se rikkoo ihmisoikeuksia ja perustuslakia", vahvisti kansallisen ihmisoikeuskomission jäsen Pradit Charoenthaithawee.
Pääministeri Thaksinin vastaus oli jyrkkä: "Mitä minun sitten pitäisi tehdä? Tulisiko heille antaa rahaa uusien pommien ostoon?"
Sittemmin hän kuitenkin taipui alistamaan asian keskusteluun parlamentin kamarien yhteisistunnossa.
Hallituksen suunnitelma jakaisi liki 1 500 kylää eteläisissä Yalan, Narathiwatin ja Pattanin maakunnissa kolmeen vyöhykkeeseen.
Punaiseen vyöhykkeeseen kuuluisivat sissien tukijoiksi määritellyt kylät, joilta evättäisiin valtion tuki. Keltaisen vyöhykkeen kylät saisivat yhä rahoitusta, mutta erityistarkkailun alla. Vihreä luokitus koskisi kyliä, joissa ei ole havaittu kapinallista toimintaa.
Thaksin julkisti suunnitelman saatuaan murskavoiton helmikuun alun parlamenttivaaleissa. Hänen puolueensa Thai Rak Thai (TRT) sai ennätykselliset 375 paikkaa 500-jäseniseen parlamenttiin.
Eteläisten maakuntien malaijiperäinen ja islaminuskoinen väestö antoi kuitenkin tukensa oppositiossa olevalle Demokraattiselle puolueelle. TRT ei saanut ainuttakaan alueella jaossa olleista 11 paikasta.
Tulos tulkittiin etelän asukkaiden vastalauseeksi TRT:n politiikalle, joka on perustunut koviin otteisiin sissejä vastaan.
Hallitus ilmoitti vaalien alla lähettävänsä etelään 12 000 sotilasta lisää siellä jo olevien 20 000:n tueksi.
Lisäksi alueelle julistettiin viime vuonna sotatila, joka antoi poliisille laajat valtuudet käydä kapinallisiksi epäiltyjen siviilien kimppuun.
Hallitus on salannut raportit kahdesta viime vuonna tunteita kuumentaneesta sotilasiskusta. Huhtikuussa 32 islamistia kuoli armeijan iskussa moskeijaan, ja lokakuussa armeija tappoi 78 pidättämäänsä muslimimielenosoittajaa.
HRW:n Adams vaatii raporttien julkistamista ja asianmukaisia syytetoimia.
Väkivallan kierre etelässä alkoi viime vuoden alussa, jolloin tuntemattomat hyökkääjät iskivät armeijan tukikohtaan. Sittemmin pommi-iskujen ja ammusten kohteeksi on joutunut siviilejä, valtion virkamiehiä sekä armeijan ja poliisin edustajia.
Viime vuoden loppuun mennessä armeija oli kirjannut 888 sissien hyökkäystä. Lehtitietojen mukaan niissä on kuollut noin 600 ihmistä.
Thaimaan yli 63-miljoonainen väestö tunnustaa valtaosin buddhalaisuutta, muslimeja on vajaat neljä prosenttia. Etelän muslimit ovat usein valittaneet kulttuurisesta ja taloudellisesta syrjinnästä.
Nyt etelään on iskenyt myös pelko, jonka syiksi sanotaan turvallisuusjoukkojen raakuus sekä yleistyvät kidutus- ja katoamistapaukset.
Thaimaasta irti pyristelevät muslimit kahinoivat armeijan kanssa pitkin 1970- ja 1980-lukua, mutta ennen viime vuotta alue pysyi pitkään rauhallisena.
Nyt poikkeustilan alla olevat Narathiwatin, Yalan ja Pattanin maakunnat kuuluivat aikoinaan itsenäiseen Pattanin kuningaskuntaan, jonka silloin Siamina tunnettu Thaimaa liitti alueeseensa 1902.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia