Iranista paenneet kurdit vastustavat USA:n hyökkäysaikeita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iranista paenneet kurdit vastustavat USA:n hyökkäysaikeita

Huolimatta Iranin hallituksen poliittisesta vainosta ja kidutuksesta uutistoimisto IPS:n tapaamat maasta paenneet kurditaistelijat suhtautuvat kielteisesti Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin Iraniin kohdistamiin uhkauksiin. He toivovat Iranin hallinnon kaatumista, mutta vastustavat Yhdysvaltain johtamaa sotaa. Myös monet Pohjois-Irakin kurdit jakavat näkemyksen.

Arbil, Irak, 28.02.05 (IPS) - Näiden kahden kurditaistelijan, jos kenenkään, luulisi toivovan Iranin hallituksen kaatamista keinolla millä tahansa. Miehet ovat onnistuneet pakenemaan iranilaisesta vankilasta ja livahtamaan rajan yli Pohjois-Irakiin.

Iranin kurdi Idriz Hormazina ja hänen toverinsa viruivat viisi vuotta vankilassa. Syynä oli kuuluminen Iranissa kiellettyyn Kurdistanin demokraattiseen puolueeseen (KDP), joka johtaa aseellista sissitoimintaa.

IPS tapasi miehet Irakin puolella rajaa KDP:n toimistossa Koysenjakin ulkopuolella.

"Meitä kidutettiin", 34-vuotias mutta jo valkohiuksinen Hormazina sanoo.

"Meiltä peitettiin kasvot ja sidottiin kädet ja sitten meitä hakattiin sähköjohdoilla ja kiväärinperällä", hän jatkaa.

"Kiduttajat yrittivät murtaa meidät valehtelemalla, että perheemme ja sukulaisemme ovat naapurisellissä tai että nämä ovat paenneet maasta emmekä näkisi heitä enää koskaan."

Kolme kuukautta jatkuneen päivittäisen kidutuksen jälkeen miehet tunnustivat kuuluvansa KDP:hen ja heidät lähetettiin salaisen sotilastuomioistuimen eteen.

Asianajajaa miehille ei annettu. Heidän sanottiin vastustaneen islamilaista tasavaltaa, joka edustaa jumalaa maan päällä, ja siksi heitä odotti rangaistus.

Syyllisiksi todetut miehet lähetettiin vaarallisille rikollisille tarkoitettuun Karajin vankilaan. He arvioivat, että vangeista 90 prosenttia oli oopiuminkäyttäjiä. Tartuntataudit riehuivat tyrmässä, jossa tavallisia rikollisia ei erotettu poliittisista vangeista.

Viiden vuoden jälkeen miehet onnistuivat hankkimaan lahjuksien avulla viikon loman ja pakenivat kohti Irakin rajaa. He ylittivät rajan vuoristossa Haj Omranin lähellä ja hakeutuivat KDP:n tukikohtaan.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin Iraniin kohdistamat uhkaukset herättävät karkulaisissa ristiriitaisia tunteita. He toivovat Iranin hallinnon kaatumista, mutta vastustavat Yhdysvaltain johtamaa sotaa.

Monet Pohjois-Irakin kurdit jakavat näkemyksen. Heihin kuuluu tulkki Mohammed Amin, joka eli huomattavan osan aiemmasta elämästään pakolaisena Iranissa ennen kuin kurdien itsehallinto perustettiin Pohjois-Irakiin vuoden 1991 Persianlahden sodan jälkeen.

"Ennen Irakin sotaa Iranissa moni toivoi, että Yhdysvallat tulisi vapauttamaan heidät. Mutta nyt he tietävät, että jos USA tekee niin, Iranista tulee toinen Irak", Amin sanoo.

"He tietävät, että rauhanomainen diktatuuri on parempi kuin sellainen demokraattinen kaaos kuin Irakissa, jossa kukaan ei tiedä mitä tapahtuu", hän jatkaa.

Hormuzina toivoo, että Bushin hallitus lopettaisi talouspakotteet, jotka Yhdysvallat kohdisti Iraniin jo 1979, jolloin maassa tapahtui islamilainen vallankumous. Amerikkalaisten tuotteiden vientiä rajoittavia pakotteita kiristettiin entisestään Bill Clintonin presidenttikaudella 1996.

Pakolaisten mielestä Iranin taloutta kurjistavat pakotteet ajavat iranilaiset keskittämään voimansa päivittäiseen taisteluun leivästä. "Hallituksen on helppo valvoa nälkäisiä ihmisiä." Bushin hallitus on kuitenkin uhkaillut Irania pikemminkin entistä kovemmilla otteilla.

Maan tuore ulkoministeri Condoleezza Rice muistutti Euroopan-vierailullaan helmikuun alkupuolella, että jos Iran ei suostu yhteistyöhön Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) kanssa, asia on otettava YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn.

Se tietäisi lisää pakotteita, ja kuten Rice huomautti, "on muitakin askelia", joita kansainvälinen yhteisö voi ottaa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia