Telttaleiri elää viikon kahdella eurolla päivässä
Changemaker-verkoston nuoret elävät viikon ajan telttaleirissä Helsingissä kahdella eurolla päivässä - summalla, jolla säännöllisesti kituuttaa noin puolet maailman väestöstä. Kampanja ajoittuu samalle viikolle kuin hallituksen neuvottelut budjettikehyksistä, ja tavoitteena on kasvattaa painetta kehitysapumäärärahojen nostamiselle.
Changemaker-verkoston nuoret elävät viikon ajan telttaleirissä Helsingissä kahdella eurolla päivässä - summalla, jolla säännöllisesti kituuttaa noin puolet maailman väestöstä. Kampanja ajoittuu samalle viikolle kuin hallituksen neuvottelut budjettikehyksistä, ja tavoitteena on kasvattaa painetta kehitysapumäärärahojen nostamiselle.
Mannerheiminaukiolla Helsingin keskustassa – raitiovaunujen kolinan ja ihmisvilinän keskellä, vain kivenheiton päässä Eduskuntatalolta – joukko nuoria herättää huomiota lusikoimalla puuroa ja telttailemalla kirpeässä pakkassäässä. Yhteen telttaan on pystytetty näyttely maailman nälästä, toiseen kasattu routaeristelevyä, pressua, lämmityslaite ja makuupusseja. Pöydällä auringossa lojuu paketti näkkileipää.
Kirkon Ulkomaanavun viime vuonna perustetun, globaalia oikeudenmukaisuutta edistävän Changemaker-verkoston leirillä elämiseen on lupa kuluttaa vain kaksi euroa päivässä. Summa on sama, jolla säännöllisesti kituuttaa yli kolme miljardia ihmistä, noin puolet maailman väestöstä. Kampanjoitsijat saavat päiväsaikaan poistua leirialueelta, mutta ulkopuolista apua tai aterioita ei oteta vastaan.
“Tarkoituksena on viettää täällä viikko, jos ei tauti iske”, vahvistaa Henni Palmu, yksi noin 15 vapaaehtoisesta kampanjoitsijasta.
Hengitys huuruaa siihen malliin, että kylmyys telttailijoita ainakin vaanii, mutta kaikista terveellisintä ravintoakaan ei niukkaan budjettiin mahdu:
“Kaloreita saamme aika hyvin, mutta ruoka ei voi olla kovin monipuolista - siinä tuskin on tarpeeksi proteiinia ja vitamiineja.”
Puuron ohella ruokalistalla on yksi lämmin ateria päivässä, esimerkiksi risottoa, pakasteseitä tai hernekeittoa. Kaupungin säännökset rajoittivat ruoan valmistustapoja askeettisissa olosuhteissa niin, että huokeimpia vihanneksia ei päästy käyttämään hyödyksi, mutta ilman sitäkin olisi niukalla budjetilla aterioimiseen kaivattu luovuutta.
“Kehitysmaissa kahdella eurolla on parempi ostovoima kuin Suomessa, mutta missään oloissa se ei riitä, kun samalla summalla pitää kustantaa myös asuminen, vaatteet, terveyspalvelut, koulunkäynti ja bussimaksut – kaikki”, Palmu muistuttaa.
Henni Palmu ja päivän eväät |
Viesti hallitukselle
Kampanja ajoittuu samalle viikolle kuin hallituksen neuvottelut lähivuosien budjetin raameista. Changemaker- aktiivit haluavat kasvattaa painetta kehitysapu- määrärahojen nostamiselle 0,7 prosenttiin bruttokansan- tulosta viimeistään vuoteen 2010 mennessä, kuten hallitusohjelmaan on kirjattu. Nyt vauhti on liian hidas, ja Suomi laahaa pahasti jäljessä muista Pohjoismaista.
“Hallituksen on pidettävä lupauksensa talouden suhdanteista riippumatta. On häpeällistä, että maailman kilpailukykyisin maa ei ole pystynyt saavuttamaan 0,7 prosentin tavoitetta. Ruotsissa osuus nousee ensi vuonna jo yhteen prosenttiin”, Palmu huomauttaa.
Kampanjalla tuodaan julkisuutta myös YK:n vuosituhattavoitteille, joista tärkein on äärimmäisen köyhyyden puolittaminen. Tavoitteita valottavat mm. telttakylän päivittäin vaihtuvan näyttelyn teemat. Viikon kuluessa tiedossa on myös kansalaisjärjestöjen ideapaja, lyhyitä keskustelutilaisuuksia, vastuuveisuut, kumppanuuden patsaan rakentamista sekä kansanedustajille lähetettävien korttien askartelua.
Vierailijoiksi paikalle kutsutaan ministereitä, kansanedustajia ja muita julkisuuden henkilöitä, mutta myös kadunmiehillä on mahdollisuus tutustua tapahtumaan lauantai-iltaan saakka, jolloin leiri päättyy.
“Periaatteessa suomalaiset ovat tukeneet kehitysapumäärärahojen nostoa, mutta käytännössä on jääty puolitiehen. Tavoitteena on konkretisoida ihmisille, mitä tarkoittaa eläminen kahdella eurolla päivässä. Näissä olosuhteissa sillä summalla ei selvittäisi hengissä”, toteaa telttaleirillä itsekin majoittuva Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen. “Olisi toivottavaa että asiasta syntyisi nyt laajempaakin kansalaisliikehdintää, jotta 0,7 prosentin tavoite täyttyisi.”
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia