Urheilu opettaa maailmankansalaisuuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Urheilu opettaa maailmankansalaisuuteen

Liikunnan ja urheilun suhde kehitysyhteistyöhön kantaa hedelmää monella tavalla: liikuntatunnit houkuttelevat lapsia kouluun, tarjoavat tytöille mahdollisuuden osallistua sosiaaliseen toimintaan kodin ulkopuolella ja opettavat yhteistyötä ja sääntöjen noudattamista. Aihe oli esillä YK:n urheilun ja liikuntakasvatuksen vuoden kunniaksi järjestetyssä seminaarissa keskiviikkona.

Liikunnan ja urheilun suhde kehitysyhteistyöhön kantaa hedelmää monella tavalla: liikuntatunnit houkuttelevat lapsia kouluun, tarjoavat tytöille mahdollisuuden osallistua sosiaaliseen toimintaan kodin ulkopuolella ja opettavat yhteistyötä ja sääntöjen noudattamista. Aihe oli esillä YK:n urheilun ja liikuntakasvatuksen vuoden kunniaksi järjestetyssä seminaarissa keskiviikkona.

”Urheilu kehittää elämässä tarvittavia sosiaalisia taitoja: voittamista ja häviämistä, vastustajan kunnioittamista, yhteistyötä ja sääntöjen noudattamista,” kertoi Adolf Ogi, YK:n urheiluvuoden erityisneuvonantaja. Hän uskoo, että liikunnan ja urheilun avulla voidaan kasvattaa uusi sukupolvi, joka ottaa urheilukentällä opitut taitonsa huomioon muussakin ihmisten ja kansojen kanssakäymisessä.

Ogi vieraili 9.3. 2005 SLU:n ja LiiKe ry:n järjestämässä Pallo liikkeelle – liikunnalla ja urheilulla globaalia kehitystä -seminaarissa kertomassa liikunnan ja urheilun yhteyksistä kehitysyhteistyöhön.

Liikunta lisää hyvinvointia ja auttaa sitä kautta rakentamaan rauhaa sekä paikallisella että globaalilla tasolla. Samalla saavutetaan YK:n vuosituhatjulistuksen tavoitteita.

Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry kunnostaa yhdessä Tansanian kumppaniensa kanssa paikallisten koulujen urheilukenttiä, pyrkii lisäämään koululiikuntaa ja järjestää liikuntatapahtumia. Panostamalla koulujen liikuntatunteihin houkutellaan paikallisia lapsia ja nuoria kouluun: liikuntatunnit tekevät koulunkäynnin kiintoisammaksi, arvosanat paranevat ja yhä useampi lapsi saa suoritettua koko ala-asteen.

Tytöille liikunta tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden osallistua kodin ulkopuolella tapahtuvaan sosiaaliseen toimintaan. Urheiluseurat antavat myös esimerkin demokraattisesta kansalaistoiminnasta.

Suomen Koripalloliitto on jo vuodesta 1999 lähtien tukenut Finn-do –koripallokoulua Bosnia – Herzegovinassa. Koripallo on saanut sisällissodan toisistaan vierauttamat muslimit, serbit ja kroaatit pelaamaan yhdessä. Pelaaminen on hälventänyt ennakkoluuloja ja tuottanut tervetulleita kokemuksia yhdessä toimimisesta.

Koripallovalmentaja Heikki Wala kertoi, kuinka pelaajien vanhemmat varoittelivat lapsiaan serbipuolen vaaroista ja ihmisistä. Palattuaan pelimatkalta lapset kertoivat vanhemmilleen: ”Mitä te höpisitte, hehän ovat kuin me, heistä tuli meille hyviä kavereita”.

Liikunnalla lievitetään köyhyyttä

Professori Pekka Puska Kansanterveyslaitokselta kertoi, että aktiivisella liikunnalla tulee olemaan merkittävä rooli kehitysmaiden terveysongelmien ratkaisemisessa. Kroonisten, elintasosairauksinakin tunnettujen tautien määrä kehitysmaissa nousee huolestuttavaa vauhtia. Sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes ovat jo merkittäviä ongelmia. Lääkehoitoa ja sairaaloita ei tulla saamaan vielä pitkään aikaan kaikkien ulottuville. Siksi on panostettava ennaltaehkäisyyn ja kerrottava liikunnan positiivisista terveysvaikutuksista.

Peruskoulutuksen saaminen, sosiaalisten taitojen oppiminen ja terveyden edistäminen vaikuttavat kaikki vähän kerrassaan siihen, että köyhyys maailmassa lieventyy. Hyvinvointi ja rauha paikallisella tasolla tuottavat hyvinvointia ja rauhaa ennen pitkää myös globaalilla tasolla.

Adolf Ogi kehui Suomea erinomaisesta kansalaistoiminnan verkostosta. Seminaarin järjestäjien toiveena onkin, että urheilujärjestöt ja muut YK:n työtä edistävät järjestöt voisivat toimia jatkossa entistä enemmän yhdessä.


YK:n teemavuoden sivut

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia