Mustat syrjittyjä Latinalaisessa Amerikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mustat syrjittyjä Latinalaisessa Amerikassa

Orjiksi Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibianmeren alueelle tuotujen afrikkalaisten jälkeläisiä syrjitään alueen alkuperäisväestöäkin pahemmin. Alkuperäisväestöä on alueella noin 40 miljoonaa, juuriltaan afrikkalaisia noin 150 miljoonaa. Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia Afrikasta tuotujen orjien jälkeläisistä elää köyhyysrajan alapuolella, tekee kehnoimmin palkattuja töitä ja on käynyt vain vähän koulua.

Orjiksi Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibianmeren alueelle tuotujen afrikkalaisten jälkeläisiä syrjitään alueen alkuperäisväestöäkin pahemmin.

Alkuperäisväestöä on alueella noin 40 miljoonaa, juuriltaan afrikkalaisia noin 150 miljoonaa.

Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia Afrikasta tuotujen orjien jälkeläisistä elää köyhyysrajan alapuolella, tekee kehnoimmin palkattuja töitä ja on käynyt vain vähän koulua. Heitä syrjitään myös ihonvärin perusteella.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco aloitti 1994 Orjareitti-hankkeen tavoitteenaan "murtaa hiljaisuus" orjakaupan ympäriltä ja kasvattaa tietoisuutta sen syistä ja seurauksista etenkin Euroopan, Afrikan ja Karibian alueen välillä.

Quince Duncan on costaricalainen tutkija ja hankkeen kansainvälisen tiedekomitean jäsen. Hänen mukaansa mustaihoiset ovat kaikkein ulkopuolisin ryhmä.

Suurin osa heistä elää Brasiliassa, Kolumbiassa ja Venezuelassa. Heidän taloudellisesta tilanteestaan on vähän tietoa.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian talouskomissio selvitti vuonna 2001 etnis-rodullista syrjintää ja ulkomaalaisvihaa Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla.

Selvityksessä tultiin siihen tulokseen, että afrikkalaisryhmän ongelmat sivuutetaan niin pitkälti, että he ovat lähes näkymättömiä.

Brasiliassa valkoihoiset ovat 2,5 kertaa varakkaampia kuin mustat. Kolumbiassa 80 prosenttia afrikkalaisten jälkeläisistä elää äärimmäisessä köyhyydessä eli alle dollarilla päivässä. Kuubassa mustien asuinolot ovat surkeimmat ja he tekevät heikoimmin palkatut työt.

"Afrikkalaisten tilanteeseen ei ole kiinnitetty yhtä paljon huomiota kuin alkuperäisväestön, koska he tulivat Amerikkaan eurooppalaisten jälkeen, eivät edusta alkuperäiskulttuuria, ja heidän integraationsa työvoimaan oli nopeampi ja kattavampi", Duncan totesi IPS:lle puhelinhaastattelussa Costa Ricasta.

Meksikon presidentti Vicente Fox aiheutti äskettäin kohun lausumalla, että Yhdysvalloissa asuvat meksikolaiset tekevät töitä, joita "edes mustat eivät huoli".

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja arvosteli Foxia, joka pyysi anteeksi. Pian tapahtuman jälkeen hän tapasi afroamerikkalaisia ihmisoikeusaktivisteja.

"Foxin arvostelu oli paikallaan, koska hän käytti tavanomaista stereotypiaa mustista. On kumminkin muistettava, että suuri osa yhdysvaltalaisista ajattelee samalla tavalla", Duncan korosti.

Meksikossa afrikkalaisten jälkeläisiä on alle kaksi prosenttia maan 104 miljoonasta asukkaasta. Brasiliassa on Latinalaisen Amerikan maista eniten orjien jälkeläisiä.

Brasilian yliopistojen opiskelijoista vain 2,2 prosenttia on mustaihoisia, vaikka heidän osuutensa väestöstä on 6 prosenttia. Mulatteja on opiskelijoista 18 ja väestöstä 38 prosenttia. Valkoisilla taas on yliopistoissa 80 prosentin edustus, vaikka heihin kuuluu vain 55 prosenttia asukkaista.

Kuuban 11,2 miljoonasta asukkaasta 30 prosenttia on afrikkalaista alkuperää. Rasismi on tutkimusten mukaan pahentunut kymmenen viime vuoden aikana.

Lähes kaikki Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen valtiot ovat ratifioineet YK:n sopimuksen rasismin kaikkien muotojen poistamisesta.

Duncanin mukaan Brasilian viime vuosien ponnistukset rasismin kitkemiseksi ovat tuottaneet tulosta. Maassa on nyt mustaihoisia ministereitä ja korkeimpien oikeuksien tuomareita.

Ecuadorin, Brasilian ja Kolumbian yhteiskunnallisten liikkeiden myötä syrjäytyminen alkaa vähetä.

"Syrjintäongelma on muutoksessa eri puolilla Amerikkaa, sillä siihen yritetään puuttua, vaikka askelet ovatkin vielä pieniä", Duncan sanoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia