Julkkikset köyhyyttä vastaan -liike voimistuu
Joukoittain supertähtiä liittyy nyt mukaan köyhyyttä vastustaviin kampanjoihin. Antaako se tarvittavan potkun vääryyden vähentämiselle vai onko Tee köyhyydestä historiaa -kampanja julkkiksille vain tilaisuus käyttää muodikasta ranneketta ja tuntea itsensä hyväksi? Julkkisten valokeilassa ovat maailman köyhimmät maat, joille vaaditaan oikeudenmukaista kauppaa, velkahelpotuksia sekä kehitysapua.
Joukoittain eri alojen supertähtiä liittyy nyt mukaan köyhyyttä vastustaviin kampanjoihin. Antaako se tarvittavan potkun vääryyden vähentämiselle maailmassa vai onko Tehdään köyhyydestä historiaa -kampanja julkkiksille vain tilaisuus käyttää muodikasta ranneketta ja tuntea itsensä hyväksi?
Julkisuuden henkilöitä on ollut aina mukana ajamassa hyviä asioita. Esimerkiksi filmitähti Audrey Hepburn työskenteli YK:n lastenrahaston Unicefin hyväksi viimeiset vuodet ennen kuolemaansa 1993. Ja Humphrey Bogart vastusti monen muun tähden ohella kommunistivainoja Yhdysvalloissa jo 1940-luvun lopulla.
Viime vuosina julkkisaktivismi on kuitenkin kiihtynyt uusiin mittoihin. Tänä vuonna Afrikan kehitys on nostettu kansainväliseen valokeilaan, ja tähdet ovat lähteneet kärkkäästi mukaan.
Brittiläinen huippumalli Kate Moss esiintyy Tehdään köyhyydestä historiaa -kampanjan televisiomainoksissa. Irlantilaissyntyinen rockmuusikko Bob Geldof värvää väkeä mielenosoituksiin Skotlantiin 6.-8. heinäkuuta, jolloin maailman rikkaimpien maiden G8-ryhmä kokoontuu siellä.
Kuuluisuus synnyttää julkkisaktivistien ympärille sellaisen mediasirkuksen, että päättäjienkin on pakko noteerata heidän sanomansa.
Kirkkain esimerkki on eittämättä Geldof. Hän keräsi vuonna 1985 noin 45 miljoonaa euroa Etiopian nälkäisille järjestämillään Live Aid -konserteilla, ja hänen sanomansa vakuuttaa yhä.
Aiemmin tänä vuonna Geldof taivutteli Britannian pääministerin Tony Blairin perustamaan Afrikka-komission, joka on suositellut rikkaille valtioille radikaaleja toimia Afrikan kehityksen vauhdittamiseksi.
Geldofin johdolla järjestetään Live 8 -nimellä kutsutut konsertit juuri G8-huippukokouksen alla 2. heinäkuuta Lontoossa, Pariisissa, Berliinissä, Roomassa ja Philadelphiassa.
Live 8 osoittaa näkyvällä ja kuuluvalla tavalla tukea köyhien asialle, jota maailman johtajat ovat tähän asti vähätelleet, Geldof perustelee.
Hän on saanut rinnalleen joukoittain muita kuuluisuuksia, kuten Robbie Williamsin, Paul McCartneyn ja Madonnan.
Jotkut julkkikset ovat turvautuneet kynään ja paperiin. Kesäkuun alussa eteläafrikkalainen arkkipiispa Desmond Tutu, huippumalli Claudia Schiffer sekä näyttelijät George Clooney ja Brad Pitt lähettivät G8-maiden valtiovarainministereille kirjeen, jossa heitä muistutettiin oman kokouksensa alla köyhien maiden auttamisesta ja velkahelpotuksista.
Ministerikokous päättikin 11. kesäkuuta armahtaa 18 pahiten velkaantunutta maata, ja helpotuksia harkitaan muillekin.
U2-yhtyeen laulusolisti Bono tunnetaan myös vähäosaisten puolustajana. Hän kävi 9. kesäkuuta Brysselissä vetoamassa Euroopan unionin johtajiin, jotta nämä mitätöisivät köyhien maiden velat, tuplaisivat kehitysapunsa ja poistaisivat rajoitukset kehitysmaiden kaupalta.
Bono kertoi, että hänen toimintaansa motivoi sen tajuaminen, että muutokset ovat mahdollisia.
Hänen mukaansa Afrikan velkahelpotukset sekä nälän, köyhyyden ja aidsin taltuttaminen ovat "sotaa, jonka voi voittaa eikä kosteasilmäistä irlantilaista hölynpölyä".
Keskusteltuaan Bonon kanssa EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Durao Barroso myönsi, että "juttutuokio rocktähden kanssa tuotti enemmän palstamillimetrejä kuin lukematon määrä poliittisia kokouksia".
Kehityskysymysten asiantuntijat suhtautuvat yleensä kuuluisuuksien kehitysaktivismiin myönteisesti.
"Julkkiksista on apua viestin levittämisessä ja yleisön huomion kiinnittämisessä, koska media seuraa jokaista heidän askeltaan. Poptähdet vetoavat erityisesti nuorisoon", Lontoossa toimivan Overseas Development Instituten tutkija Sven Grimm sanoo.
Hänen mukaansa julkkikset auttavat nostamaan asioita esiin, mutta kehitys on paljon pitempi prosessi, joten pikaratkaisuja on turha odottaa. "Kampanja kuitenkin kokoaa voimia, joiden varaan jatkoa voidaan rakentaa."
Grimm epäilee, että tähtien kiinnostus kehitysasioihin voi lopahtaa jo ensi vuonna, mutta jokunen tärkeä päätös saatetaan sitä ennen saada täytäntöön.
"Ja kampanja on voinut tavoittaa muutaman uuden kirkkaan ihmismielen, jotka sitoutuvat pitemmällä tähtäimellä työhön kestävän kehityksen puolesta."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia