Castro pelastaa Kuuban vallankumousta
Kuuba on aloittanut laajan kampanjan väärinkäytöksiä vastaan. Rosvoilu ja vehkeily halutaan kuriin, ”uusrikkaita” rokotetaan ja palkkoja korotetaan. Presidentti Fidel Castron mukaan kampanja ”ei säästä ketään ja asioita kutsutaan niiden oikeilla nimillä”.
Kuuba on aloittanut laajan kampanjan väärinkäytöksiä vastaan. Kohteena on julkisella puolella yleinen varastelu, mutta myös yksityistä yritteliäisyyttä suitsitaan entisestään.
Presidentti Fidel Castron mukaan kampanja ”ei säästä ketään ja asioita kutsutaan niiden oikeilla nimillä”.
Esimerkiksi paladar-nimellä tunnetuista pienistä yksityisistä ruokaravintoloista tehdään vähitellen loppu. Niiden salliminen 1990-luvulla oli Castron mukaan vain kriisiajan vaatima myönnytys.
Hallituksen silmätikuksi joutuvat myös kollektiivitakseina toimivat yksityisautot, joista on tullut tärkeitä joukkoliikenteen puutteiden paikkaajia.
”Moni taksi toimii ilman lupaa, taksat ovat huippukorkeita ja kaikki tietävät, että omistajat ostavat polttoaineen yleensä mustasta pörssistä. Mutta silti niitä tarvitaan kipeästi”, insinööri Raiza Pérez kommentoi.
Hänellä ei muiden kuubalaisten tavoin ole muuta vaihtoehtoa kuin turvautua puolilaittomaan kuljetusjärjestelmään. Sama koskee valtiolta varastettuja välttämättömyystarvikkeita, joita asukkaat joutuvat ostamaan mustasta pörssistä.
Laittomuuksiin yllyttävät tavarapula ja laillisten tuotteiden korkeat hinnat sekä pienet palkat.
Vuosikymmenen alussa Havannassa tehty selvitys paljasti, että nelihenkinen perhe tarvitsisi perustarpeidensa tyydyttämiseen kuukausittaisen keskipalkan seitsenkertaisena.
Keskipalkka oli tuolloin 260 pesoa (noin 8,5 euroa), ja nykyisin se on 300 pesoa (reilut 10 euroa). Terveys- ja opetusalan palkkoja nostettiin heinäkuussa, ja väärinkäytöksien vastaiseen kampanjaan kuuluu lisää korotuksia palkkoihin eläkkeisiin.
Castro avasi uuden kampanjan 17. marraskuuta pitämässään kuuden tunnin puheessa. Hän puhui seisaaltaan ja kumosi samalla terveydentilaansa koskevia huhuja vakuuttaen voivansa ”paremmin kuin koskaan”.
Hän varoitti, että Kuuban vallankumousta ei pystytä tuhoamaan ulkoapäin, mutta kuubalaiset voivat tehdä sen itse, jos väärinkäytökset jatkuvat.
Vastatoimista saatiin esimakua lokakuussa, jolloin valtion omistuksessa olevat bensiiniasemat ”vallattiin”. Asialla oli 28 000 sosiaalityöntekijää, jotka korvasivat asemien vakituisen työvoiman.
Operaatiossa paljastettiin miljoonien eurojen edestä väärinkäytöksiä, ja vastaavia iskuja saattaa olla tulossa myös apteekkeihin, valuuttakauppoihin ja hotelleihin.
Castron mukaan huoltoasemilta on hävinnyt saman verran rahaa kuin ne ovat ilmoittaneet myynnikseen, mikä kertoo, että henkilökunta varastaa puolet tuloista.
Hän muistutti myös, että jotkut kuubalaiset ansaitsevat varkauksilla ja vehkeilyllä 40-50 kertaa lääkärin palkan. Osansa hyödystä saavat myös valtion virkamiehet, jotka katsovat touhua – kuten kokonaisten konttien katoamista satamasta mustaan pörssiin - läpi sormiensa.
Poliisi iski marraskuussa Havannan maalaismarkkinoille, joita pidetty vuodesta 1993. Talonpojilla on lupa myydä siellä vapaasti hinnoitellen tuotteensa, jotka jäävät yli valtiolle varatusta kiintiöstä.
Lehtien mukaan ratsiassa takavarikoitiin 78 tonnia ruokaa ja poliisi otti kiinni 36 kuorma-autoa, joiden omistajat eivät olleet myyneet valtiolle sen edellyttämää osuutta tuotteistaan.
Castron puhetta seuranneella viikolla hallitus ryhtyi suitsimaan sähkökulutusta. Ensimmäiset sata kilowattituntia kuussa saa entisellä hinnalla, mutta sen jälkeen hinta nousee jyrkästi kulutuksen kasvaessa.
Hinnoittelu kurittaa erityisesti paladorien pitäjiä ja muita hallituksen paheksumia ”uusrikkaita” pienyrittäjiä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia