Lähi-idän rauha vaatii naisnäkökulmaa – neuvotteluille suuri tarve | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähi-idän rauha vaatii naisnäkökulmaa – neuvotteluille suuri tarve

Meidän on nyt rakennettava pöytä ja koottava ihmiset sen ympärille”, sanoo Israelin parlamentin entinen varapuhemies Naomi Chazan. Hän tapasi YK:ssa palestiinalaisnaisia, joita Lähi-idän rauhanprosessin katkeaminen huolestuttaa yhtä lailla.

”Meidän on nyt rakennettava pöytä ja koottava ihmiset sen ympärille”, sanoo Israelin parlamentin entinen varapuhemies Naomi Chazan. Hän tapasi YK:ssa palestiinalaisnaisia, joita Lähi-idän rauhanprosessin katkeaminen huolestuttaa yhtä lailla.

”Kun väkivalta kiihtyy jälleen ja näkemykset kovenevat palestiinalaisten ja Israelin äskettäisten vaalien jälkeen, molempien osapuolien on välttämättä löydettävä keinoja jatkaa keskinäistä keskustelua”, Kansainvälinen naiskomissio palestiinalais-israelilaisen oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan puolesta (IWC) julistaa.

Sen mielestä Hamas-järjestön voittoa palestiinalaisten vaaleissa ei pidä käyttää syynä rauhanprosessin lopettamiseen. Neuvotteluille on pikemminkin entistä suurempi tarve.

Vuonna 2005 perustettuun IWC:hen kuuluu israelilaisia, palestiinalaisia ja kansainvälisten järjestöjen naisjohtajia. Se vaatii Lähi-itään kahden valtion ratkaisua ja YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman numero 1325 toteuttamista.

Kyse on ensimmäisestä päätöslauselmasta, joka käsittelee erityisesti sodan vaikutusta naisiin ja korostaa naisten panosta konfliktinratkaisussa ja kestävän rauhan toteutuksessa.

”Toivo romahti Hamasin vaalivoiton myötä”, IWC:n toimintaan osallistuva YK:n naistenrahaston Unifemin johtaja Noeleen Heyzer sanoo.

Lähi-idän kvartetiksi kutsuttu välitysryhmä - Euroopan unioni, Yhdysvallat, Venäjä ja YK - asetti tammikuun vaalien jälkeen palestiinalaisten auttamiselle tiukat ehdot: Hamasin on luovuttava väkivallasta, tunnustettava Israelin olemassaolon oikeutus ja sitouduttava rauhanprosessiin.

Hamas torjui vaatimukset epäreiluina, ja Heyzer oli vaipua epätoivoon. ”Tämä ryhmä kuitenkin kokoontui jälleen jatkamaan vuoropuhelua ja etsimään mahdollisuuksia”, hän iloitsee.

Israelilainen Naomi Hazan muistuttaa, että IWC:n tavoitteena on oikeudenmukainen kahden valtion ratkaisu.

Sekä israelilaisten että palestiinalaisten keskuudessa maaliskuussa tehdyt kyselyt kertovat ylivoimaisen enemmistön toivovan neuvotteluratkaisua yksipuolisten toimien sijasta.

Israelin parlamentin eli knessetin nykyinen varapuhemies Colette Avital korostaa, että ensi kertaa sitten vuoden 1967 knessetin enemmistö kannattaa kahden valtion ratkaisua.

”Useimmat ihmiset kokevat sen nyt välttämättömäksi, koska ilman palestiinalaisvaltiota Israelkin on vaarassa”, hän sanoo painottaen, että pysyviä rajoja ei voi vetää yksipuolisesti.

Jerusalemissa toimivan palestiinalaisnaisten oikeusapukeskuksen johtaja Maha Abu-Dayyeh Shamas on samaa mieltä: ”Sotilaallista ratkaisua ei ole. Olemme kaksi kansaa samalla maalla, ja meidän on opittava elämään toistemme kanssa.”

”Hamas ei ole yhtenäinen blokki tai al-Qaida. Hamasin sisällä on maltillisiakin ääniä, joita on rohkaistava”, muistuttaa Työtä tekevien palestiinalaisnaisten kehitysyhdistyksen johtaja Amal Khreisheh.

Palestiinalaisten edustajat painottavat, että Hamas tuli valtaan demokraattista tietä. Tulokseen vaikuttivat sen tarjoamat sosiaalipalvelut ja äänestäjien kyllästyminen korruptioon.

”Jotta Hamasista päästäisiin eroon, muutoksen on tultava sisältä päin. Jos vaalit pidettäisiin nyt, se saisi entistäkin suuremman voiton”, Abu-Dayyeh Shamas sanoo.

Israelilainen Avital uskoo samoin. Hän toivoo aiempaa hallituspuoluetta, Fatahia, edustavan palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin aseman vahvistuvan, ”jotta olisi joku neuvottelukumppani”.

Abu-Dayyeh Shamas uumoilee, että Hamaskin on hyväksymässä Abbasille keskeisen roolin neuvotteluissa Israelin kanssa. Silloin sekä hallitus eli Hamas että oppositiossa oleva Fatah olisivat ensi kertaa neuvottelujen takana.

Chazan painottaa, että naiset ovat avainasemassa vuoropuhelun henkiin herättämisessä ja sen osoittamisessa, että on muitakin tapoja elää.

Jällenrakennuksessa naisten rooli on niin ikään korvaamaton, hän jatkaa muistuttaen päätöslauselman 1325 toimeenpanosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia