Amnesty: Suomen tuotava teloitukset Asem-kokouksen asialistalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Suomen tuotava teloitukset Asem-kokouksen asialistalle

Yli 20 000 ihmistä odottaa eri puolilla maailmaa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa, kertovat ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kokoamat luvut.

Tiedotusvälineille 20.4.2006

Yli 20 000 ihmistä odottaa eri puolilla maailmaa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa, kertovat ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kokoamat luvut.

Amnestyn keräämien tietojen mukaan vuoden 2005 aikana teloitettiin ainakin 2148 ihmistä, 22 eri maassa. Tiedossa olevista teloituksista 94 prosenttia tapahtui Kiinassa, Iranissa, Saudi-Arabiassa ja Yhdysvalloissa. Kuolemantuomio langetettiin kaikkiaan 5186 ihmiselle 53 maassa ja tuomion täytäntöönpanoa odotti moninkertainen määrä ihmisiä.

Amnestyn kokoamat luvut kertovat vain osan totuudesta, sillä kaikki valtiot eivät luovuta tietoja kuolemantuomioiden ja teloitusten määrästä.

Esimerkiksi Kiinan viranomaiset kieltäytyvät julkaisemasta virallisia tilastoja tuomioista ja teloituksista. Teloitusten todellinen määrä on luultavasti useita tuhansia. Vuonna 2005 julki tulleista teloituksista lähes 80 prosenttia tapahtui Kiinassa. Maan lainsäädännössä on 68 rikosta, joista voidaan tuomita kuolemaan. Joukossa ovat mm. veropetos, omaisuusrikoksia ja huumerikoksia.

Vaikka kuolemaantuomittujen ja teloitusten määrät ovat suuria, yhä useampi maa on kuitenkin luopumassa kuolemantuomion käytöstä. Vuonna 1977 maailmassa oli vain 16 maata jotka olivat poistaneet kuolemantuomion kokonaan lainsäädännöstään. Nyt näitä maita on 86. Viimeksi kuolemanrangaistuksesta ovat luopuneet Meksiko ja Libya 2005.

SUOMEN TOTEUTETTAVA EU:N IHMISOIKEUSSUUNTAVIIVOJA

Tuleva EU-puheenjohtajuus tarjoaa Suomen hallitukselle ainutlaatuisen mahdollisuuden vaikuttaa kuolemanrangaistuksen käytön vähentämiseen ja lopulta sen poistamiseen.

EU:n puheenjohtajana Suomi on vastuussa unionin dialogeista muiden maiden kanssa. Amnesty toivoo, että kuolemanrangaistuksesta luopuminen on keskeisesti esillä Helsingissä 10.-11.9. järjestettävässä ASEM-kokouksessa, jossa on läsnä 13 Aasian maan päämiehet. Näistä maista Kambodzha on ainoa, joka on luopunut kuolemantuomiosta kokonaan. Muissa maissa kuolemanrangaistus on yhä käytössä.

Selkeäsanaiseen kannanottoon Suomea velvoittavat EU:n omat ihmisoikeussuuntaviivat. Niiden mukaan keskustelua kuolemantuomion lakkauttamisesta tulee käydä aina, kun unionin jäsenmaa käy neuvotteluja kuolemanrangaistusta käyttävän maan kanssa.

Asia tulee nostaa esille myös EU-Yhdysvallat -ulkoministerikokouksessa syksyllä ja unionin ja Välimeren alueen maiden Euromed-kokouksessa marraskuussa Tampereella.

Amnestyn Suomen osasto tulee loppuvuoden aikana toimittamaan ulkoministeriön ihmisoikeusyksikölle säännöllisesti toimintapyyntöjä järjestön tiedossa olevista tulevista teloituksista. Odotamme, että Suomi reagoi näihin pyyntöihin käyttäen hyväksi puheenjohtajamaan painoarvoa ja välittämällä diplomaattikanavia myöten viestin että teloitus on estettävä.

KUOLEMANTUOMIOT JA TELOITUKSET 2005

• Amnestyn kokoamat tiedot kertovat että Kiinassa teloitettiin vuonna 2005 noin 1770 ihmistä. Todellinen luku on huomattavasti korkeampi. Kiinalainen oikeusasiantuntija arvioi äskettäin todellisen luvun nousevan jopa 8000 teloitukseen.

• Iranissa teloitettiin vuonna 2005 ainakin 94 ihmistä, Saudi-Arabiassa 86 ja Yhdysvalloissa 60.

• Alaikäisiä rikoksentekijöitä tuomittiin Amnestyn tietojen mukaan kuolemaan ainoastaan Iranissa. Vuonna 2005 Iran teloitti ainakin kahdeksan ihmistä, jotka olivat syyllistyneet rikoksiinsa alle 18-vuotiaina. Osa heistä oli alaikäisiä vielä teloitushetkellä.

• Yhdysvallat teloitti aiemmin eniten alaikäisiä rikoksentekijöitä, mutta luopui käytännöstä keväällä 2005.

Lisätietoa: Noora Jokinen Tiedottaja, Amnesty Internationalin Suomen osasto p 09 5860 4422; 050 546 1691 noora(at)amnesty.fi

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia