Euroopan mailla paljon selvitettävää
Eilen julkistettu Euroopan neuvoston väliraportti teki selväksi, että eräiden Euroopan maiden toimet ihmisoikeuksien turvaamiseksi eivät ole olleet riittäviä.
Tiedotusvälineille 25. tammikuuta 2006
Eilen julkistettu Euroopan neuvoston väliraportti teki selväksi, että eräiden Euroopan maiden toimet ihmisoikeuksien turvaamiseksi eivät ole olleet riittäviä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International (AI) toivottaa tervetulleeksi Euroopan unionin oikeuskomissaari Franco Frattinin Euroopan hallituksille esittämän vaatimuksen ryhtyä täysimääräiseen yhteistyöhön laittomien vankienkuljetuslentojen ja salaisten pidätyskeskusten tutkinnassa.
Esimerkiksi sekä Ison-Britannian että Romanian hallitukset ovat ilmaisseet luottamuksensa Yhdysvaltain ulkoministeri Codolezza Ricen vakuutteluihin. Amnesty Internationalin mukaan vakuutteluita ei voida missään nimessä pitää riittävänä turvana ihmisoikeusloukkauksia vastaan.
Britannian hallituksen on välittömästi käynnistettävä puolueettomat ja perinpohjaiset tutkimukset todisteista, jonka mukaan sen alueita on käytetty hyväksi pidätettyjen laittomissa kuljetuksissa maihin, joissa heillä on vaara joutua kidutetuksi. Puolan viranomaisten on julkistettava CIA:n pidätyskeskuksia koskevien tutkimustensa tulokset Euroopan neuvostolle. Bosnia ja Hertsegovinan on luovutettava neuvostolle tiedot siitä, miten kuusi bosnialaista joutui Bosniassa USA:n viranomaisten sieppaamiksi ja kuljetetuiksi Guantánamon vankileirille.
Dick Martyn johdolla tehty raportti herättää epäilyksiä myös Italian hallituksen väitteestä, jonka mukaan se ei tiennyt 25 ulkomaisen agentin Milanon keskustassa tekemästä Egyptin kansalaisen sieppauksesta. Italialla on selvästi paljon selitettävää.
Kuten Marty raportissaan osoittaa ”se tosiasia, että pidätys- ja kuulustelukeskukset on siirretty kolmansiin maihin on todiste siitä, että Yhdysvaltain viranomaiset ovat täysin tietoisia keskuksissa käytettyjen kuulustelumenetelmien lainvastaisuudesta.” Amnesty International tukee voimakkaasti Martyn vaatimusta, jonka mukaan Euroopan on ”selkeästi ja yksiselitteisesti julistettava, ettei se hyväksy ihmisoikeusloukkauksia omalla alueellaan tai missään muualla”.
Amnesty International on jo aiemmin eritellyt 17 lentokonetta, joita on käytetty laittomiin vankienkuljetuslentoihin. Dick Marty luettelee raportissaan näiden lisäksi 14 konetta, joiden epäillään olleen CIA:n vankienkuljetuslentojen käytössä.
Euroopan maiden on tehtävä kaikki mahdollinen, jottei laittomia vankiensiirtolentoja enää tapahtuisi niiden alueella ja tutkittava tarkasti esitetyt väitteet. Amnesty International vaatii, että jokaisesta Euroopan neuvoston raportissa mainitun 31 lentokoneen lennosta tulee antaa yksityiskohtaiset tiedot. Tietojen tulee sisältää vähintään koneen täydellinen, myös Euroopan ulkopuoliset laskut sisältävä lentosuunnitelma sekä täydellinen matkustajaluettelo. Matkustajaluettelosta tulee ilmetä matkustajien kansallisuus ja heidän matkansa tarkoitus. Jos matkustajien joukossa on pidätettyjä tai vangittuja, on lennon kulusta ja matkustajista luovutettava yksityiskohtaisemmat tiedot. Mikäli tietoja ei luovuteta, on Euroopan hallitusten kiellettävä koneiden pääsy niiden ilmatilaan ja lentokentille.
Suuri osa mainittujen lentokoneiden liikenteestä ei liity laittomiin vankienkuljetuksiin. Euroopan hallituksilla ei ole kuitenkaan olemassa tarkan seurannan lisäksi varmaa tapaa varmistaa, ettei niiden lentokenttiä tai ilmatilaa käytetä helpottamaan laittomia vankiensiirtoja. Laittomiin vankien siirtoihin liittyy usein vakavia ihmisoikeusloukkauksia kuten sieppauksia, mielivaltaisia pidätyksiä ja ihmisten laittomia luovutuksia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia