Ympäristö ja kehitys: järjestöjen suositukset | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristö ja kehitys: järjestöjen suositukset

Kansalaisjärjestöt ovat koonneet yhteen viisi suositusta koskien ympäristö- ja kehityspolitiikkojen välistä johdonmukaisuutta.

►Kehityshankkeissa pitää varautua nykyisiin ja tuleviin ilmastoriskeihin. Varautuminen ilmastonmuutokseen on kustannustehokkaampaa kuin tuhojen korjailu. Ilmastonmuutosnäkökulma tulee integroida osaksi maankäytön suunnittelua, katastrofivalmiusstrategioita ja infrastruktuurin suunnittelua sekä hankkeiden ympäristövaikutusten arviointeja.

►Ilmastohankkeille tulee asettaa samantyyppiset kriteerit kuin kehitysavulle. Esimerkiksi Kioton pöytäkirjan puhtaan kehityksen mekanismin (Clean Development Mechanism) alaisten päästövähennyshankkeiden tulee aidosti tukea kestävää kehitystä. Teollisuusmaat voivat näillä hankkeilla hankkia päästöoikeuksia itselleen. Mekanismin yleinen ongelma on kuitenkin se, että hankkeissa korostuu teollisuusmaiden intressi saada halpoja päästöoikeuksia, ei köyhyyden vähentämisen ja kestävän kehityksen edistäminen ilmastonmuutoksen torjumisen ohella.

►Eri instanssien kuten Euroopan investointipankin jakamia kehitysyhteistyörahoja tulee suunnata kestävästi esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden ja energiansäästön tukemiseen fossiilienergiahankkeiden sijasta.

►Ilmastonsuojeluun sitoutuneiden kehitysmaiden ja teollisuusmaiden kesken tulee kehittää uusi yhteistyöhön ja jakamiseen perustuva innovaatiojärjestelmä ilmastoystävällisen teknologian kehittämiseksi ja levittämiseksi. . ►EU:n tulee tukea kehittyvien maiden mukaantuloa ilmastosopimukseen esimerkiksi päästövähennys- ja sopeutumistoimien rahoittamisen avulla ja osoittamalla edelläkävijyyttä päästövähennyksissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia