Amnestylta avoin kirje Barrosolle ja Vanhaselle
On välttämätöntä, että Suomi puuttuu ensi viikolla alkavalla EU-puheenjohtajakaudellaan ihmisoikeuksien suojelun ongelmiin unionin sisällä, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo. Järjestö on lähettänyt asiasta avoimen kirjeen EU-komission puheenjohtajalle José Manuel Barrosolle ja pääministeri Matti Vanhaselle.
On välttämätöntä, että Suomi puuttuu ensi viikolla alkavalla EU-puheenjohtajakaudellaan ihmisoikeuksien suojelun ongelmiin unionin sisällä, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo. Keskeisiä puutteita ovat turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten oikeuksien loukkaukset sekä ”terrorismin vastaisen sodan” varjolla tapahtuneet laittomat pidätykset ja vankien siirrot.
Järjestö julkisti tänään kansainväliselle medialle kymmenkohtaisen asialistansa EU:n ihmisoikeuspolitiikan tehostamiseksi Suomen puheenjohtajakaudella. Järjestö on myös lähettänyt asiasta avoimen kirjeen EU-komission puheenjohtajalle
Amnesty toivoo Suomen toimivan puheenjohtajakaudellaan niiden linjausten mukaisesti, joita ihmisoikeuksista on kirjattu Itävallan ja Suomen yhteiseen puheenjohtajuusohjelmaan. Ohjelman mukaan maat pyrkivät lisäämään unionin ihmisoikeuspolitiikan johdonmukaisuutta. Tämä edellyttää, että myös unionin sisäisiin ongelmiin kiinnitetään riittävästi huomiota.
”Joidenkin Euroopan maiden osallisuus Yhdysvaltojen laittomiin vankien siirtoihin sekä turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten oikeuksien laajamittainen loukkaaminen osoittavat, että EU:n alueella tapahtuvia vakavia ihmisoikeusloukkauksia ei enää voida pitää jäsenmaiden sisäisinä kysymyksinä”, Amnestyn EU-toimiston johtaja
Puheenjohtajakautensa tällä viikolla päättävä Itävalta saa Amnestylta kriittisen arvion ihmisoikeustyöstä. ”Itävalta onnistui puolustamaan ihmisoikeuksia EU:n ulkosuhteissa melko tehokkaasti, mutta epäonnistui unionin sisäisten ihmisoikeusongelmien kohtaamisessa. Tällaisesta kaksinaismoraalista on tulossa yhä vakavampi ongelma EU:n ihmisoikeuspolitiikan uskottavuudelle”, Oosting sanoi.
Amnestyn Suomen osasto luovutti järjestön kymmenkohtaisen asialistan pääministeri Vanhaselle jo toukokuussa. Keskeinen vaatimus on käynnistää Suomen kaudella kriittinen arviointi EU:n ihmisoikeuspolitiikasta.
Suomen tulee myös mm. edistää EU:n omien ihmisoikeussuuntaviivojen toimeenpanoa unionin ulkosuhteissa. Tämä merkitsee esimerkiksi kuolemanrangaistuksen poistamisen nostamista asialistalle keskusteluissa sellaisten maiden kanssa, jotka sitä vielä käyttävät. Hyvä tilaisuus tähän on tarjolla syyskuun Asem-kokouksen yhteydessä.
Amnesty toivoo myös, että Suomi onnistuu palauttamaan EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaan osan vuoden 1999 puheenjohtajakauden ”Tampereen henkeä”. EU päätti Suomen johdolla Tampereen huippukokouksessa 1999, että EU:n turvapaikkapolitiikan perustana on turvapaikkaoikeuden kunnioittaminen ja suojelun tarjoaminen sitä tarvitseville. Tulokset ovat kuitenkin olleet heikkoja.
”Odotamme Suomelta sellaista poliittista sysäystä, joka auttaisi EU:ta palauttamaan uskottavuutensa ihmisoikeuksien puolestapuhujana”, Dick Oosting sanoi.
Joana Gomes Cardoso Tiedottaja, Amnestyn EU-toimisto Brysselissä p +32-2-5021499
Amnestyn avoin kirje Barrosolle ja Vanhaselle (englanniksi):
Amnestyn asialista Suomen puheenjohtajakaudelle (pdf-tiedosto, suomeksi ja englanniksi):
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia