Amnesty: YK:n lähetettävä rauhanturvaajia siviilien suojaksi
Darfurin kriisi Sudanissa on syventynyt rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, Amnestyn asiantuntijat totesivat vierailtuaan naapurimaan Tšadin itäosien pakolaisleireillä. Amnesty toivoo YK:lta nopeaa päätöstä rauhanturvaoperaatiosta, joka valvoisi Darfurissa aseistariisuntaa, suojelisi kyliä ja turvaisi pakolaisten kotiinpaluuta.
Darfurin kriisi Sudanissa on syventynyt rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, Amnestyn asiantuntijat totesivat vierailtuaan naapurimaan Tšadin itäosien pakolaisleireillä. Amnesty toivoo YK:lta nopeaa päätöstä rauhanturvaoperaatiosta, joka valvoisi Darfurissa aseistariisuntaa, suojelisi kyliä ja turvaisi pakolaisten kotiinpaluuta.
“Maailma on taas unohtamassa Darfurin ja teeskentelee, että rauhanprosessi etenee. Tosiasiassa mikään ei voisi olla kauempana totuudesta”, syytti Amnestyn varapääsihteeri Kate Gilmore järjestön asiantuntijaryhmän palattua Tšadista. “Rauhansopimuksen solmimisen jälkeen Darfurissa on ollut enemmän yhteenottoja, enemmän pakolaisia ja enemmän ihmisoikeusloukkauksia ilman merkkiäkään oikeuden toteutumisesta.”
Sudanin hallitus ja yksi alueella toimiva kapinallisryhmä allekirjoittivat toukokuussa rauhansopimuksen, joka ei miellyttänyt alueen lukuisia muita ryhmiä. Hallitusta syytetään nyt uusista hyökkäyksistä sopimuksen hylänneitä ryhmiä ja heidän tukijoinaan pidettyjä siviilejä vastaan. Afrikan unionin AMIS-joukot eivät ole pystyneet pysäyttämään Darfurin syöksykierrettä. Jännitteet ja epätoivo kasvavat Darfurin pakolaisleireillä, joilla elää 1,8 miljoonaa alueen sisäistä pakolaista.
YK:n rauhanturvaajien on määrä astua heikkojen AMIS-joukkojen saappaisiin syyskuun lopussa. Sudanin hallitus vastustaa suunnitelmaa kynsin ja hampain. YK onkin joutunut pyytämään Afrikan unionilta lisäaikaa siltä varalta, ettei vahdinvaihto onnistu suunnitelmien mukaan.
Alueen pakolaiset valittavat, että Afrikan unionin joukot eivät pysty tarjoamaan darfurilaisille riittävää turvaa. Heidän mukaansa sotilaat tarttuvat harvoin toimeen, jos heidän vartioimiensa pakolaisleirien asukkaat joutuvat hyökkäysten kohteiksi.
“Vaikka nainen raiskattaisiin, sotilaat vain kuljettavat hänet takaisin leiriin”, kertoi eräs nainen kokemuksistaan Darfurin Mornayn pakolaisleirissä. Sudanin hallituksen tukemat, puolisotilaalliset janjawid-joukot kontrolloivat suurinta osaa alueesta.
Amnestyn haastattelema AMIS-komentaja ymmärtää pakolaisten valitukset: hänen mukaansa tehottomuuden takana ovat vähenevät resurssit. AMIS-sotilaat ovat joutuneet toistuvasti janjawidin hyökkäysten kohteiksi, eikä joukoilla edes ole pääsyä kaikkiin Darfurin kolkkiin. Amnesty on vaatinut Afrikan unionia ja kansainvälisiä rahoittajia vahvistamaan joukkojen toimintakykyä nopeasti.
Heinäkuun alussa AMIS ei onnistunut estämään 72 ihmisen kuolemaan johtanutta verilöylyä Korman seudulla Pohjois-Darfurissa. Viisi päivää kestäneen joukkomurhan takana oli Sudanin vapautusarmeijan SLA:n alainen ryhmä. Hyökkääjien kerrotaan ilmoittaneen verilöylyn syyksi sen, että uhrit vastustivat Darfurin rauhansopimusta.
SLA on Sudanin hallituksen lisäksi ainoa rauhansopimuksen allekirjoittanut taho. AMIS ei tutkinut tapausta vedoten siihen, että uhrit olivat rauhansopimuksen ulkopuolisen ryhmän jäseniä. Yksi AMIS-joukkojen kiireellisimmistä tehtävistä olisi Sudanin ja Tšadin välisen rajan rauhoittaminen. Janjawid-joukot ovat jo tehneet iskuja rajan yli, ja konfliktin pelätään leviävän pian Tšadiin.
Toukokuun rauhansopimusta kohtaan tunnettu epäluulo ei ole tuulesta temmattua. Sopimuksen toteuttaminen riippuu pitkälti Sudanin hallituksesta, joka on monen vuoden ajan tukenut janjawid-joukkoja. Hallitus myös rikkoo toistuvasti YK:n turvallisuusneuvoston asettamaa sotilaslentokieltoa Darfurin yllä ja pommittaa rauhansopimusta vastustaneiden ryhmien hallitsemia alueita. “Rauhansopimuksen herättämiin huoliin on etsittävä ratkaisuja, jos Darfuriin halutaan kestävä rauha, joka turvaisi asukkaiden ihmisoikeudet”, Kate Gilmore uskoo. “YK:n rauhanturvaoperaatio, jolla olisi riittävästi resursseja takaamaan siviileiden turvallisuus, voisi antaa darfurilaisille jonkinlaisen toivon tulevasta. Sudanin hallitus ei saa asettua esteeksi sille.”
Sudanin hallitus on kuitenkin ilmoittanut olemaan valmis estämään rauhanturvaajien tulon: jos YK päättää perustaa rauhanturvaoperaation Darfuriin, “taistelemme heitä vastaan kuin Hizbollah taistelee Israelia vastaan”, uhkasi maan presidentti Omar al-Bashir hiljattain.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia