Darfurin kriisi uhkaa levitä Tsadin puolelle
Kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä kiireellisiin toimiin siviilien suojelemiseksi Tsadin itäosissa Sudanin raja-alueilla, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii. YK:n ja Afrikan unionin on painostettava Sudanin hallitusta hyväksymään pikaisesti rauhanturvaoperaation käynnistäminen Darfurissa, jotta väkivalta ei leviä entisestään.
Kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä kiireellisiin toimiin siviilien suojelemiseksi Tsadin itäosissa Sudanin raja-alueilla, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii. YK:n ja Afrikan unionin on painostettava Sudanin hallitusta hyväksymään pikaisesti rauhanturvaoperaation käynnistäminen Darfurissa, jotta väkivalta ei leviä entisestään.
Amnesty julkaisi tänään raportin, joka perustuu järjestön tutkijoiden alueelta keräämiin tuoreisiin tietoihin. Raportin mukaan Darfurin kriisi uhkaa laajentua rajan yli Tsadin puolelle.
Afrikan unionin jäsenmaiden johtajat kokoontuvat parhaillaan Banjulissa, Gambiassa. YK:n turvallisuusneuvosto keskustelee tällä viikolla rauhanturvaajien sijoittamisesta Sudanin Darfuriin.
”Sekä Afrikan unionilla että YK:lla on nyt ratkaiseva mahdollisuus vastata tehokkaasti Darfurin pitkään jatkuneeseen ihmisoikeuskriisiin”, Amnestyn kansainvälinen pääsihteeri Irene Khan sanoo.
”Myös Tsadin hallituksen on kannettava vastuunsa siviilien turvaamisessa ja pyydettävä tähän tarvittaessa kansainvälistä apua.”
Darfurissa Sudanin hallituksen rahoittamat puolisotilaalliset janjawid-joukot ovat usean vuoden ajan hyökänneet systemaattisesti sellaisia etnisiä ryhmiä vastaan, joilla on yhteyksiä Sudanin armeijaa vastustaviin kapinallisiin. Darfurissa janjawidi on ajanut kodeistaan noin 2 miljoonaa ihmistä. Tuhansia on kuollut.
Nyt hyökkäykset ovat levinneet rajan yli Tsadin puolelle, missä janjawidi on ajanut ihmisiä pakoon kodeistaan ja kylistään, tappanut ihmisiä sekä varastanut karjaa, josta suuri osa väestöstä on taloudellisesti riippuvaista. Hyökkäyksistä on saatu tietoja jo vuonna 2003, mutta loppuvuodesta 2005 ne ovat laajentuneet samaan aikaan, kun Sudanin ja Tsadin hallitusten välit ovat heikentyneet.
Syyskuun 2005 jälkeen arviolta 50 000 – 75 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan ja muuttamaan pois rajan tuntumasta. Noin 15 000:lle heistä ainoa mahdollinen pakoreitti on kulkenut rajan yli konfliktin jo valmiiksi koettelemaan Darfuriin. Kodeistaan paenneilla on vain vähän mahdollisuuksia saada humanitaarista apua. Epätoivoisessa tilanteessa olevat ihmiset ovat ryhmä, jonka joukosta Tsadin puolella toimivien Darfurin aseellisten ryhmien on puolestaan helppo värvätä uusia taistelijoita riveihinsä.
Monet paikallisyhteisöjen johtajat kertoivat Amnestyn tutkijoille, että heillä on pakottava tarve saada käyttöönsä aseita pystyäkseen puolustautumaan hyökkäyksiltä. Jos aseistautuminen etenee, vaarana on, että väkivalta laajenee alueella edelleen.
Amnestyn mukaan Tsadin hallitus on käytännössä hylännyt velvollisuutensa suojella omia kansalaisiaan Sudanin vastaisella rajalla ja jättänyt heidät alttiiksi janjawidin ja sudanilaisten aseellisten ryhmien hyökkäyksille. Sudanin hallitus taas sallii janjawidin hyökkäykset rajojensa yli tsadilaisten siviilien kimppuun.
”Tehokkaisiin toimiin on ryhdyttävä nyt, ennen kuin tilanne heikkenee entisestään”, Irene Khan sanoo. ”Afrikan unionin on ilmaistava Sudanille selvästi, että maa ei voi jatkaa YK:n rauhanturvaoperaation jarruttamista ilman seurauksia. Unionin tulee luoda selkeä ohjelma Sudanin hallituksen painostamiseksi, esimerkiksi lykkäämällä päätöstä Sudanin puheenjohtajuudesta unionissa 2007.”
”Tsadissa kylvetään nyt Darfurin kaltaisen kriisin siemeniä. Jos kansainvälinen yhteisö ei puutu tilanteeseen nopeasti ja johdonmukaisesti molemmin puolin rajaa, sillä on pian verinen sato korjattavanaan”, Khan sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia