AEPF (Asia Europe Pople's Forum) käynnistyi Helsingissä 4. syyskuuta. Kyse on ASEM-kokousta edeltävästä kansalaistapahtumasta, johon osallistuu runsaat 400 osallistujaa aasialaisista ja eurooppalaisista kansalaisjärjestöistä ja -liikkeistä. Foorumi keskustelee rauhasta ja turvallisuudesta, taloudesta, demokratiasta ja ihmisoikeuksista. maailma.net seuraa foorumia ja raportoi sen keskusteluista.
Järjestöt: Aasian ja Euroopan kannettava vastuunsa terrorismin vastaisesta sodasta
Rauhanjärjestöjen mielestä terrorismin vastainen sota heikentää turvallisuutta ja ihmisoikeuksia. Vääränlainen teksti T-paidassa saattaa riittää pidätykseen terrorismista epäiltynä. Järjestöt vetosivat Asem-maihin, jotta ne lakkaisivat tukemasta Yhdysvaltain johtamaa maailmanlaajuista terrorismin vastaista sotaa.
Kiina hallitsi työelämäkeskustelua
Työläisten oikeudet ja työolosuhteet kiinalaisissa yrityksissä olivat keskeisesti esillä keskiviikkona pidetyssä työ- ja sosiaalioikeuksia käsitelleessä työryhmässä. Lisäksi keskusteltiin eurooppalaisesta sosiaalisesta mallista ja monikansallaisten yhtiöiden roolista.
Tiistai 5.9.
Alkuperäiskansat voivat säilyttää luonnon monimuotoisuuden
Alkuperäiskansojen perinteisten elintapojen turvaaminen edistää myös luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Alkuperäiskansojen oikeuksia ajavien järjestöjen mukaan metsiä ja elinympäristöjä ei saa alistaa kaupallisille tarkoitusperille, vaan niiden on saatava säilyä ennallaan. Samoin kaikkien hallitusten tulee hyväksyä ja ratifioida YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevä julistus.
"Filippiiniläisnaisten tulisi taistella eroon halvan työvoiman leimastaan"
Filippiiniläiset ovat maailman yleisintä maahanmuuttajatyövoimaa, noin kymmenen prosenttia kaikista filippiiniläistä päätyy työhön ulkomaille. Koulutuksen vähyys ja maine kodinhoitajana on tehnyt ulkomailla elävistä filippiiniläisistä naisista aliarvostettuja työmarkkinoilla.
Uusi rooli poliittisille puolueille?
Yhteiskunnallisten liikkeiden ja poliittisten puolueiden välistä suhdetta pohdittiin Aasia-Eurooppa kansalaisfoorumin työryhmässä tiistaina. Keskustelu painottui selkeämmin poliittisten puolueiden roolin ja politiikassa tapahtuneiden muutosten arviointiin.
Maanantai 4.9.
Talous: Latinalaisen Amerikan malli herättää kiinnostusta Aasiassakin
Kolme Latinalaisen Amerikan maata, Bolivia, Venezuela ja Kuuba pyrkivät osoittamaan, että Eurooppalaisten ja Yhdysvaltain suuryritysten etua ajavalle vapaakauppapolitiikalle on olemassa vaihtoehtoja. AEPF:n kauppapolitiikkaan liittyvissä keskusteluissa pohdittiin mahdollisuuksia uuden mallin soveltamisesta myös Aasiaan.
Ydinvoima ja uusiutuva energia kilpailevat suosiosta
Maailman energiankulutus jakautuu epätasaisesti, mutta se ei tarkoita, että energiasta olisi pulaa. Kyse on siitä, millä tavoin sitä tuotetaan ja kuka siitä pääsee nauttimaan. Painopiste tulisi olla fossiilisten polttoaineiden kulutuksen pienentämisessä ja panostuksessa kestäviin energiantuotantomuotoihin.
Kuka määrää avustustyön ehdot
Avustusoperaatioiden ja -työntekijöiden rooli on muuttunut ratkaisevasti viime vuosina. Sotilaiden osuus avustusoperaatioissa, joko niiden suojaamisessa tai varsinaisen operaation toteutuksessa, ovat kasvaneet. Muutokset ovat herättäneet keskustelua siitä, onko sotilaiden kasvaneen roolin taustalla julkilausumattomia tavoitteita.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia