Vetoomus pääministeri Matti Vanhaselle
Arvoisa pääministeri, Venäjän ihmisoikeustilanteessa on useita vakavia ongelma-alueita, joita Amnesty International jatkuvasti seuraa. Näiden joukossa ovat mm. Tšetšenian sotaan liittyvät mielivaltaiset pidätykset, ”katoamiset” ja kidutus sekä naisiin kohdistuva väkivalta, rasistinen väkivalta ja Venäjän uuden kansalaisjärjestölain ongelmat.
Venäjän ihmisoikeustilanteessa on useita vakavia ongelma-alueita, joita Amnesty International jatkuvasti seuraa. Näiden joukossa ovat mm. Tšetšenian sotaan liittyvät mielivaltaiset pidätykset, ”katoamiset” ja kidutus sekä naisiin kohdistuva väkivalta, rasistinen väkivalta ja Venäjän uuden kansalaisjärjestölain ongelmat.
Olen tyytyväinen siitä, että nostitte Kiinan ihmisoikeusongelmat esiin keskusteluissanne Kiinan pääministerin kanssa Helsingissä syyskuussa. Toivon teiltä samanlaista aktiivisuutta Venäjän ihmisoikeustilanteen suhteen EU:n ja Venäjän huippukokouksessa marraskuussa.
Suomen EU-puheenjohtajaohjelmassa todetaan, että unionin ihmisoikeuspolitiikan suuntaviivojen toimeenpanoon tullaan kiinnittämään erityistä huomiota. Tämän tulee tarkoittaa myös keskustelua ihmisoikeusongelmista kaikissa huippukokouksissa.
Ihmisoikeuskysymykset ovat liian tärkeitä jätettäväksi pois valtionpäämies- ja pääministeritason keskusteluista. EU pettää omat perusarvonsa, ellei se puutu vakaviin ja kiireellistä toimintaa vaativiin ihmisoikeusloukkauksiin. Jos Venäjä haluaa olla johtava toimija kansainvälisissä suhteissa, sen tulee olla valmis hyväksymään ihmisoikeustilanteensa kriittinen tarkastelu.
Tänä syksynä teillä on useita mahdollisuuksia puhua näistä asioista EU:n edustajana suoraan presidentti Vladimir Putinin kanssa. Vaadin, että ihmisoikeuskysymykset ovat esillä kaikissa näissä kokouksissa ja erityisesti EU-Venäjä -huippukokouksessa 24.11.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia