Reilun kaupan organisaatio ja valvonta
Reilun kaupan tuotteita myyvissä maissa toimii järjestö, joka tiedottaa Reiluista tuotteista ja järjestelmästä. Suomessa tätä tehtävää hoitaa Reilun kaupan edistämisyhdistys. Se ei osallistu kaupankäyntiin. Reilun kaupan tuottajien ja kaupallisten toimijoiden valvonnasta vastaa riippumaton FLO Cert -yhtiö.
Jokaisessa Reilun kaupan tuotteita myyvässä maassa toimii Reilun kaupan edistämisyhdistys, joka valvoo merkin käyttöä, edistää myyntiä ja tiedottaa Reilun kaupan järjestelmästä. Yhdistys itse ei osallistu kaupankäyntiin. Eri maiden yhdistysten kattojärjestönä toimii FLO (Fairtrade Labelling Organizations International).
FLO määrittelee järjestelmässä mukana olevien tuotteiden takuuhinnan. Se luo tuotannon yleiset ja tuotekohtaiset kriteerit sekä hyväksyy uudet tuotteet ja tuottajayhteisöt mukaan järjestelmään. FLO myös tukee viljelijäorganisaatioiden pääsyä kansainvälisille markkinoille järjestämällä tarvittaessa koulutusta vaikkapa viljelyn kehittämisessä tai markkinoinnissa.
Lisäksi FLO koordinoi kansallisten Reilun kaupan edistämisyhdistysten yhteistyötä. FLO:n ylin päättävä elin on kansallisten jäsenjärjestöjen kokous. Toimintaa johtaa hallitus, joka koostuu kansallisten yhdistysten, tuottajien ja järjestelmään mukaan rekisteröityjen kaupallisten toimijoiden, kuten maahantuojien, edustajista.
Kaikkien eri osapuolien mukanaololla halutaan varmistaa Reilun kaupan järjestelmän luotettavuus ja riippumattomuus. Kehitysmaiden tuottajat ovat mukana muun muassa määrittelemässä Reilun kaupan takuuhintoja.
FLO:n toiminta rahoitetaan pääasiassa kansallisten Reilun kaupan yhdistysten lisenssimaksujen tilityksillä. Jonkin verran tuloja kertyy myös rekisteröityjen tuottajaorganisaatioiden sertifiointimaksuista ja niiden tuotantoon sidotusta vuosimaksusta. FLO:n rekisteröimien kaupallisten toimijoiden vuosimaksu samoin perustuu liikevaihtoon.
Yhtiön tarkastajat vierailevat tuottajien luona säännöllisesti kerran vuodessa varmistamassa, että viljelyssä noudatetaan FLO:n luomia Reilun kaupan periaatteita ja kriteerejä. Tuottajien luo tehdään myös yllätyskäyntejä. Tuotantotapojen lisäksi seurataan Reilun kaupan lisien käyttöä; lisät on periaatteen mukaan käytettävä viljelijöiden demokraattisesti päätettämiin kehityshankkeisiin.
FLO Cert myös tarkastaa ja sertifioi järjestelmään mukaan pyrkivät uudet osuuskunnat. Se pitää kirjaa järjestelmään hyväksytyistä viljelijäorganisaatioista sekä siihen rekisteröidyistä kaupallisista tahoista, kuten maahantuojista.
Puolueeton valvonta seuraa, että ostajat maksavat aina viljelijöille Reilun kaupan järjestelmässä määritellyn korvauksen tuotteista. FLO Cert valvoo tuotantoketjun eri toimijoita myös sen varmistamikseksi, ettei Reilun kaupan tuotteena myydä muita kuin merkkijärjestelmän ehdoilla tuotettuja tuotteita. Tarvittaessa järjestelmästä voidaan erottaa tuottajat, joiden toiminnassa on havaittu epäkohtia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia