Ihmiskaupan reitit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmiskaupan reitit

Ihmiskauppaa tapahtuu kaikkialla maailmassa. Euroopassa kaupan suunta on idästä länteen - entisistä sosialistimaista vauraisiin läntisen Euroopan maihin - ja etelästä pohjoiseen - Afrikasta Eurooppaan. Aasiaa pidetään nais- ja lapsikaupan keskuksena ja Yhdysvaltoihin kauppareitit johtavat eri puolilta maailmaa.

Ilmitulleita ihmiskaupparikoksia raportoidaan jatkuvasti eri puolilta maailmaa. Kuljetusreitit vaihtelevat ja ne kulkevat monien maiden kautta. Raporttien mukaan mikään maa ei ole välttynyt tältä rikolliselta toiminnalta – myös Suomi on ihmiskaupan kauttakulku- ja kohdemaa.

Eurooppaan Itä-Euroopasta Läntisessä Euroopassa on eri lähteiden mukaan 500 000 – 700 000 ihmiskaupan uhria. Aiemmin Länsi-Eurooppaan ihmiskauppiaat kuljettivat uhreja lähinnä kolmannesta maailmasta, mutta 1990 -luvulta lähtien pääasiallinen lähtöalue on ollut Itä-Eurooppa. Alueen entisistä sosialistimaista on tullut ihmiskaupan lähtömaita Neuvostoliiton romahtamisen ja Balkanin kriisin takia. YK:n huume- ja rikososasto UNODC arvioi Euroopassa olevan 200 000 – 500 000 laittomin keinoin alueelle tuotua seksityöläistä. Heistä kolmasosa on Itä-Euroopan maista.

Amnesty Internationalin mukaan monet itäeurooppalaiset uhrit päätyvät Kosovoon. Sinne kuljetetaan naisia muun muassa Bulgariasta, Moldovasta, Romaniasta ja Ukrainasta useimmiten Serbian kautta. Entisen Neuvostoliiton alueelta ihmisiä kuljetetaan ja myydään myös muun muassa Turkkiin.

Yhdysvaltoihin kaikkialta Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n arvion mukaan 45 000 – 50 000 naista ja lasta vuosittain kuljetetaan Yhdysvaltoihin väärin perustein. Heidät pakotetaan työskentelemään prostituoituina, tarjoilijoina tai heitä hyväksikäytetään tehtaiden halpana työvoimana.

YK:n mukaan Venäjältä, Unkarista, Tsekistä ja Slovakiasta ihmikauppiaiden uhreiksi joutuneiden naisten ja lasten tie Yhdysvaltoihin käy tavallisesti Saksan, Iso-Britannian tai Itävallan kautta. Itä-Euroopan lisäksi ihmiskauppaa Yhdysvaltoihin käydään monista Aasian maista, kuten Kiinasta, Malesiasta, Thaimaasta ja Etelä-Koreasta.

YK:n väestörahaston UNFPA:n arvoiden mukaan Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maista joutuu ihmiskaupan uhreiksi noin 100 000 ihmistä vuosittain. UNODC:n tietojen mukaan Latinalaisen Amerikan ihmiskaupan uhreista valtaosa on lähtöisin Brasiliasta, Meksikosta, Guatemalasta ja Dominikaanisesta tasavallasta. Tavallisimmin heidät kuljetetaan Yhdysvaltoihin.

Aasia nais- ja lapsikaupan keskus Maailman nais- ja lapsikaupasta kolmasosa tapahtuu Kaakkois-Aasiasta käsin tai sen sisällä. Seksikaupan keskuksia ovat erityisesti Thaimaa, Kambodzha ja Bangladesh. UNICEF:in arvioiden mukaan alueelta kuljetetaan ulkomaille vuosittain 200 000 – 250 000 ihmiskaupan uhria – yksin Nepalista myydään joka vuosi arviolta 12 000 tyttöä Intiaan.

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM arvioi, että Aasiasta on 30 vuoden aikana myyty kaikkiaan jopa 30 miljoonaa naista ja lasta seksiteollisuuden palvelukseen. Maiden sisällä köyhistä kylistä kaupunkeihin myytyjen naisten ja lasten määrää on mahdotonta arvioida. Eniten lapsiprostituoituja on vilkkaissa turistikohteissa, jossa käy paljon myös länsimaisia seksituristeja.

Kaupallisen seksiteollisuuden taloudellinen merkitys Kaakkois-Aasian maille onkin kasvanut niin suureksi, että jotkut alan tutkijat ovat ehdottaneet “seksisektorin” käyttöönottoa erillisenä talouden käsitteenä.

Afrikan keskus Nigeria Afrikka on edelleen merkittävä Euroopan ihmiskaupan uhrien lähtöalue, vaikka valtaosa Euroopan prostituoiduista tuleekin entisistä sosialistimaista. UNFPA:n arvion mukaan Afrikasta salakuljetetaan arviolta 50 000 ihmistä joka vuosi ulkomaille. Afrikan ihmiskaupan keskus on Nigeria, josta paikallisen lähteen mukaan viedään ulkomaille jopa 45 000 ihmiskaupan uhria vuosittain. Ihmiskauppaa käydään myös Beninistä, Ghanasta ja Marokosta käsin.

Lisäksi Afrikassa käydään vilkasta lapsikauppaa maiden välillä ja sisällä. UNICEF:in mukaan Keski- ja Länsi-Afrikassa maasta toiseen myydään ja salakuljetetaan vuosittain 200 000 lasta. Lapsia myydään paitsi prostituoiduiksi myös yleisesti kotiapulaisiksi rikkaisiin perheisiin. UNODC raportin mukaan Afrikan ihmiskaupan uhreista noin 60 prosenttia on lapsia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia