Vietnamissa WTO-jäsenyys nähdään haasteena ja mahdollisuutena | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vietnamissa WTO-jäsenyys nähdään haasteena ja mahdollisuutena

Vaadittiin vuosikymmenen ajan jatkuneet neuvottelut ennen kuin Vietnamista tuli Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen. Nyt edessä on lisää haasteita, mutta myös mahdollisuuksia, maassa arvioidaan. Vietnam kuuluu maailman nopeimmin kasvaviin talouksiin. Maan talous kasvoi viime vuonna kahdeksan prosenttia – edelle kiri ainoastaan Kiina.

Ho Chi Minh City, 13.11.06 (IPS) - Vaadittiin vuosikymmenen ajan jatkuneet neuvottelut ennen kuin Vietnamista tuli Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen. Nyt edessä on lisää haasteita, mutta myös mahdollisuuksia, maassa arvioidaan.

"Yhtiömme on keskittänyt kaikki voimavaransa rakentaakseen kahden miljoonan dollarin arvoisen tuotantolinjan, jolla valmistetut lääkkeet täyttävät Maailman terveysjärjestön WHO:n vaatimukset", Hau Giang -lääkeyhtiön johtaja Pham Thi Viet Nga kertoo.

Yhtiö tähtää aluksi Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestön Apecin alueelle ja myöhemmin maailmanmarkkinoille.

Ngo uskoo, että Vietnamissa 12.-19. marraskuuta järjestettävä laaja Apecin talouskokous huipputapaamisineen tarjoaa yhtiölle oivan tilaisuuden päästä esille. Viikon lopussa maahan odotetaan niin Kiinan, Venäjän kuin Yhdysvaltainkin päämiehiä.

Viikon sijoittajafoorumiin osallistuu väkeä 600 kansainvälisestä suuryrityksestä, joukossa muun muassa Boeing, Microsoft, GM, IBM, City Group ja Toyota.

"Vietnam tekee kaikkensa luodakseen suotuisan liikeympäristön ja saadakseen uusia ulkomaisia investointeja", sijoittajafoorumin järjestelyistä vastaavaa Vietnamin kauppa- ja teollisuuskamarin puheenjohtaja Vu Tien Loc sanoo.

Hän muistuttaa maansa kuuluvan maailman nopeimmin kasvaviin talouksiin. Vietnamin talous kasvoi viime vuonna kahdeksan prosenttia – edelle kiri ainoastaan Kiina. Kummassakin vauhdin takaavat halpa työvoima, ulkomaiset investoinnit ja suuntautuminen vientiin.

Vietnam on nyt maailman johtava pippurin viejä ja kakkosena cashew-pähkinän, kahvin ja riisin viennissä. Vuosikymmen sitten maa pystyi tuskin tuottamaan riisiä omiksi tarpeiksi.

Vietnamin kansantuote on liki kaksinkertaistunut viiden vuoden aikana, ja köyhyys on saatu puolitettua 20 prosenttiin vuosikymmenessä. Vietnamin hallituksen johtava talousasiantuntija Le Dang Doanh uskoo, että tämä vuosi on käännekohta ja Vietnam nousee tärkeäksi talousmahdiksi kymmenessä vuodessa.

Tekemistä on kuitenkin vielä kosolti, sen myönsi myös pääministeri Nguyen Tan Dung WTO-jäsenyyttä koskevassa puheessaan marraskuun alkupäivinä. Alhainen kehitystaso ja hallinnon heikkoudet ovat hänen mukaansa suuria haasteita.

Vietnamissa toimii nyt 250 000 yritystä, ja määrään odotetaan tuplaantuvan vuoteen 2010 mennessä.

Useimmille jalkine- ja vaatetehtaille WTO-jäsenyys ei merkitse suurta muutosta, sillä jo aiemmat sopimukset ovat avanneet niille pääsyn Yhdysvaltain ja Euroopan unionin markkinoille.

WTO-jäsenyys pakottaa Vietnamin myös avaamaan omia markkinoitaan. Se kiristää kilpailua niin maataloudessa, palvelualoilla kuin teräs- ja autotehtaissakin.

Moni tehoton valtionyritys voi ajautua konkurssiin, mikä tietää työttömyyden kasvua, sillä niissä on yhä miljoonia työntekijöitä. Sama tulos seuraa WTO:n vaatimasta byrokratian karsinnasta.

Toisaalta ulkomaisten kilpailijoiden ilmaantuminen esimerkiksi pankkitoimintaan sekä tele- ja it-alalle tarjoaa uusia houkuttelevia työpaikkoja, mutta panee vanhat kotimaiset yrittäjät ahtaalle.

"WTO on sellainen hyväksymisleima, jota lukuisat suuret amerikkalaisyritykset ovat odottaneet. Niitä tulee tänne tulvimalla", Ford Motorsin maajohtaja Tim Tucker ennustaa.

Virtaa patoaa kuitenkin edelleen jonkin verran se, että Yhdysvaltain kongressi ei ole sallinut pysyviä normaaleja kauppasuhteita Vietnamin kanssa maan huonon ihmisoikeustilanteen vuoksi.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia