Ilmastonmuutos hävittää jo eliölajeja
Yli 800 tutkimusta kokoavan katsauksen mukaan eläin- ja kasvilajit ovat alkaneet hävitä tai muuttua ilmastonmuutoksen vuoksi luultua aiemmin. Ainakin 70, lähinnä vuorilla asuvaa sammakkolajia on kuollut sukupuuttoon ilmastonmuutoksen vuoksi.
Yli 800 tutkimusta kokoavan katsauksen mukaan eläin- ja kasvilajit ovat alkaneet hävitä tai muuttua ilmastonmuutoksen vuoksi luultua aiemmin.
Teksasin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ainakin 70, lähinnä vuorilla asuvaa sammakkolajia on kuollut sukupuuttoon ilmastonmuutoksen vuoksi. Tutkimuksen mukaan myös 100–200 muuta kylmästä riippuvaista eläinlajia on pahoissa ongelmissa. Esimerkiksi keisaripingviinien ja jääkarhujen määrä on vähentynyt arktisilla alueilla merkittävästi.
Tutkimuksen kirjoittaja, biologi Camille Parmesanin mukaan näyttää siltä, että osa eläinpopulaatioista on alkanut siirtyä mahdollisuuksien mukaan pohjoiseen, osa eläimistä on alkanut vähitellen sopeutua ilmastonmuutokseen, kasvit ovat alkaneet kukkia aiemmin ja että tuholaisten ja tautien määrä on kasvamassa.
Parmesanin mukaan huomattavimmat muutokset kasveissa ja eläimissä liittyvät aikaisempiin keväisiin. Esimerkiksi viinirypäleiden sadot korjataan aiemmin. Iso-Britanniassa 65 lintulajin on havaittu munivan ensimmäiset munansa yhdeksän päivää aiemmin kuin 35 vuotta sitten.
Parmesan ja muut ovat ennustaneet muutoksia vuosia, mutta jopa hän yllättyi löytäessään todisteita, että niin todella tapahtuu; hän oletti todisteiden löytyvän vasta seuraavalla vuosikymmenellä. Uusia geenimutaatioita ei ole kuitenkaan esiintynyt, sillä se voisi viedä miljoonia vuosia. Sitten emme välttämättä edes puhuisi samoista lajeista.
Parmesan, Camille (2006): Ecological and Evolutionary Responses to Recent Climate Change Annual Review of Ecology, Evolution, and Systematics 37, 637–669.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia