YK:n uutta pääsihteeriä odottavat visaiset haasteet
Monet odottavat jännityksellä, pystyykö YK:n johtoon astuva eteläkorealainen Ban Ki-moon luotsaamaan tehottoman, rahapulasta kärsivän maailmanjärjestön uudistamista ja tasapainoilemaan turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen odotusten ristipaineessa. Väistyvää pääsihteeriä Annania kiiteltiin saavutuksista YK:n reformin ja kehityksen saralla, kertoo .
YK, New York, 18.12.06 (IPS) - Monet odottavat jännityksellä, pystyykö YK:n johtoon astuva eteläkorealainen Ban Ki-moon luotsaamaan tehottoman, rahapulasta kärsivän maailmanjärjestön uudistamista ja tasapainoilemaan turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen odotusten ristipaineessa.
Ban, 62, perii tammikuun alussa edeltäjältään Kofi Annanilta järjestön, jota pidetään yleisesti huonosti johdettuna, henkilökunnaltaan liian suurena ja turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten Yhdysvaltojen, Britannian, Ranskan, Kiinan ja Venäjän manipuloimana.
Annan kohosi pääsihteeriksi toimittuaan apulais- ja alipääsihteerinä. Banilla on vain vähän YK-kokemusta. Hän toimi yleiskokouksen korealaisen puheenjohtajan henkilöstöpäällikkönä 2001-2002 ja lyhyitä aikoja Etelä-Korean YK-edustustossa.
Banin poliittiset taidot ovat kuitenkin hioutuneet pitkän uran aikana.
Ban oli Etelä-Korean ulkoministeri vuodesta 2004. Hän on toiminut Etelä- ja Pohjois-Korean yhteisen ydinvalvontakomission varapuheenjohtajana 1992 ja ydinkoekieltosopimuksen voimaanastumista ajavan komission CTBTO:n puheenjohtajana 1999. Hän on palvellut myös kahdesti Etelä-Korean Yhdysvaltain-lähetystössä.
Uusi pääsihteeri ilmoittaa olevansa "sovittelija, joka etsii harmoniaa ja tasapainoa". Hänen odotetaan karttavan parrasvaloja ja toimivan mieluummin kulissien takana.
Ban joutuu tarttumaan moniin haasteisiin. YK:lla on vaikea rooli kapinallisten vaivaamassa Irakissa ja Afganistanissa. Darfuriin ei ole vieläkään saatu rauhanturvajoukkoja Sudanin hallituksen vastustuksen vuoksi. Maailman vanhimman kriisipesäkkeen Palestiinan ongelmat syvenevät. Ja YK:n rauhanturvaoperaation kohdemaan Libanonin kriisi uhkaa ajautua sisällissotaan.
Yhtä haastavia ovat sosiaalisen kehityksen tavoitteet, köyhyyden ja nälän puolittaminen, hivin ja muiden tarttuvien tautien leviämisen estäminen ja kestävän kehityksen turvaaminen.
Näiden YK:n yleiskokouksessa vuonna 2000 asetettujen tavoitteiden saavuttamista mitataan 2015.
"YK:n toiminnan avain on, ettei aseteta yhä uusia tavoitteita vaan toteutetaan ne, joista on jo sovittu", Columbian yliopiston professori Jeffrey Sachs sanoo.
Sachs huomauttaa, että Ban saattaa myös joutua auttamaan uuden ilmastosopimuksen muotoilussa vuonna 2012 päättyvän Kioton sopimuksen jatkoksi.
Yksi visaisimpia tehtäviä tulee olemaan 15-jäsenisen turvallisuusneuvoston uudistaminen, josta on käyty pitkää kädenvääntöä. Intia, Brasilia, Japani ja Saksa pyrkivät neuvoston pysyviksi jäseniksi.
YK:n pääsihteerin on kyettävä pitämään turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata tyytyväisinä, muuten ne voivat estää veto-oikeudellaan tärkeät päätökset.
Entinen pääsihteeri Egyptin Boutros Boutros-Ghali hävisi äänestyksen toisesta kaudestaan, kun Yhdysvallat esti hänen valitsemisensa.
Yhtä tärkeää on kyetä tukemaan YK:n hallinnon muuttamista entistä läpinäkyvämmäksi ja tulosvastuullisemmaksi.
Yhdysvallat ja monet muut hallitukset ovat vaatineet, että YK:n virkailijoiden on julkistettava tiedot omaisuudestaan.
Ban on ilmoittanut julkistavansa kaikki tiedot omaisuudestaan ja omistuksistaan. Hallintoasioiden alipääsihteeri Chris Burnham sanoi ilmoituksen merkitsevän uutta aikakautta YK:ssa.
Vannottuaan virkavalan yleiskokouksen istunnossa Ban sanoi ajavansa mahdollisimman korkeiden eettisten periaatteiden ja hallinnon läpinäkyvyyden noudattamista.
Ennen valituksi tulemistaan Ban sanoi uutistoimisto IPS:lle antamassaan haastattelussa, että YK:n suurin ongelma on uskottavuuskriisi, joka johtuu sen kyvyttömyydestä käsitellä ratkaistavana olevia asioita.
Ban sanoi myös, että käsillä olevat haasteet edellyttävät sekä uusien rakenteiden luomista että olemassa olevien YK-järjestöjen toimintatapojen kehittämistä.
"Maailmanjärjestön suurin haaste on uudistuminen, joka on välttämätöntä tämän päivän maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseksi", Ban sanoi.
Banin mukaan skandaalit, kuten Irakin ruokaa öljystä -ohjelma, tekevät uudistumisen välttämättömäksi.
"Uudistuspyrkimysten ensimmäinen tehtävä on voittaa YK:ta vaivaava luottamuskriisi", Ban tähdensi. (Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia