Lasten koulunkäynti Irakissa on romahtanut
Irakin opetusministeriön mukaan kaksi kolmesta irakilaislapsesta on lopettanut koulunkäynnin. Ennen Yhdysvaltojen johtamaa hyökkäystä maahan keväällä 2003 lähes kaikki maan kouluikäiset olivat opintiellä. Vielä vuonna 2005 noin 75 prosenttia lapsista kävi koulua Pelastakaa lapset -järjestön mukaan.
Bagdad, 22.12.06 (IPS) - Irakin opetusministeriön mukaan kaksi kolmesta irakilaislapsesta on lopettanut koulunkäynnin. Ennen Yhdysvaltojen johtamaa hyökkäystä maahan keväällä 2003 lähes kaikki maan kouluikäiset olivat opintiellä.
Vielä vuonna 2005 noin 75 prosenttia lapsista kävi koulua Pelastakaa lapset -järjestön mukaan.
Koulujen tilaa seuraavan irakilaisen kansalaisjärjestön edustaja tohtori Ahmed Aaraji sanoo, että irakilaiset ovat melkein unohtaneet, mitä lapsi tarvitsee.
"Lapsen kasvamiseksi kodin ilmapiirin on oltava tarkoituksenmukainen, vanhempien olisi huolehdittava lapsista, kouluympäristön olisi oltava asiallinen ja yhteiskunnan olisi toimittava täysipainoisesti. Irakissa ei ole enää mitään näistä tekijöistä", Aaraji sanoo.
Irak sai 1982 Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede ja kulttuurijärjestön Unescon palkinnon lukutaidottomuuden kitkemisestä. Naisten lukutaito oli korkeimpia islamilaisissa maissa.
Tänä päivänä maan opetuksen tila on täysin toisenlainen. Kun IPS:n kirjeenvaihtaja kävi kansakoulussa al-Amiriyahin alueella pääkaupungissa Bagdadissa, hänen oli pujoteltava jätekasojen välissä.
Ulkopuolelta koulu on siistin näköinen tuoreen, keltaisen maalikerroksen ansiosta. Mutta sisällä näkyy vuosien laiminlyöntien jälki.
"Saddam Husseinin hallinnon aikana koulut kärsivät valtion köyhyydestä, joka johtui YK:n asettamista pakotteista. Nyt ongelmana on rakennusfirmojen ja henkilökunnan korruptio", koulun rehtori selittää.
Rakennusfirmat saavat urakoita koulujen korjaamiseksi, mutta ne vain tekevät halvan pintamaalauksen ja häipyvät rahoineen.
Ali al-Ka'abi opetusministeriöstä sanoo, että Bagdadissa ja al-Anbarin maakunnassa kolmasosa koulurakennuksista on Yhdysvaltojen ja Irakin sotilaiden käytössä.
YK:n lastenjärjestö Unicef totesi 2004, että Irakin opetusolot estivät lapsia tosiasiallisesti oppimasta ja oppimisympäristön kurja tila on suuri rasite maan lapsille.
Tänä päivänä tilanne on vielä paljon pahempi. Silti monet vanhemmat lähettävät lapsensa edelleen kouluun.
"Meidän on pakko, vaihtoehtoa ei ole", Um Abdulla sanoo odottaessaan lapsiaan koulun portilla.
Unescon arvion mukaan Irakin lukutaitoprosentti on alle 60. Tämä merkitsee, että maassa on kuusi miljoonaa lukutaidotonta aikuista. Unicef arvioi 2004, että keskimääräinen lukutaitoprosentti oli 2000-2003 noin 74.
Lukutaidottomuus on kaikkein pahinta maaseudulla. Unescon mukaan vain 37 prosenttia maaseudun naisista osaa lukea ja vain 30 prosenttia oppikouluikäisistä tytöistä käy koulua. Pojista 42 prosenttia käy oppikoulua.
Turvallisuus on koululaisten pahin ongelma.
"Tiet ovat turvattomia, tapahtuu räjähdyksiä ja sieppauksia", kolmen lapsen äiti Um Suthir valittaa.
Monet pääkaupungin koulut ovat lyhentäneet koulupäivän neljään tuntiin turvattomuuden sekä opettajien ja kunnollisten tilojen puutteen vuoksi.
Myös romahtanut talous estää lasten koulunkäyntiä. Monien lasten on pakko jäädä pois koulusta perheen köyhyyden vuoksi. Toiset eivät pääse kouluun, koska perheet on karkotettu kotikaupungeistaan irakilaisten keskinäisten kahnausten aikana.
"Asumme tehdasrakennuksessa eikä lähellä ole koulua. Vanhin poikamme ansaitsee perheelle rahaa toimimalla siivoojana läheisessä työpajassa", bagdadilainen mies sanoo.
Mies kertoo omistaneensa aikaisemmin supermarketin, jonka yhteydessä perhe myös asui. Nyt hän työskentelee kantajana eikä usko lastensa enää pääsevän kouluun.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia