Kaivosalueen ympäristöliikettä johtava pappi sai Perussa vakoojat kannoilleen
YK on asettanut työryhmän tutkimaan ihmisoikeusloukkauksia, joihin eri puolilla maailmaa yleistyneet yksityiset "palkkasoturifirmat" syyllistyvät. Voimankäyttö on asiantuntijoiden mukaan siirtynyt huolestuttavassa määrin yksityisiin käsiin.
Työryhmä vieraili Perussa tammi-helmikuun vaihteessa perehtyen katolisen kirkon papin, isä Marco Antonio Aranan tapaukseen. Hän sanoo, että ylikansallinen kaivosyhtiö on pestannut yksityisen turvapalvelun vakoilemaan ja häiritsemään hänen toimintaansa.
Arana johtaa asukkaiden ihmisoikeus- ja ympäristöliikettä koillisella Cajamarcan alueella. Siellä sijaitsevat Yanacocha-yhtiön maailman suurimpiin kuuluvat kultakaivokset.
Yhdysvaltalainen kaivosjätti Newmont omistaa hiukan yli puolet Yanacochasta, ja 44 prosenttia kuuluu perulaiselle Buenaventuralle.
Isä Arana sai Perun korkeimman ihmisoikeuspalkinnon 2004. Hänen johtamansa kestävän kehityksen järjestö Grufides on kansainvälisen Oxfamin yhteistyökumppani.
Grufides opastaa ja tukee alueen asukkaiden toimintaa, jolla kaivosyhtiö yritetään saada kunnioittamaan ympäristöä ja alkuperäiskansojen oikeuksia.
Vieraillessaan marraskuussa äitinsä luona Cajamarcan kaupungissa Arana huomasi erään nuoren miehen videoivan häntä. Hän onnistui ottamaan miehen kiinni ja luovuttamaan tämän poliisille.
Kiinniotetun 23-vuotiaan Miguel Ángel Saldañan toimistolta löytyi runsaasti nauhoituksia, kuvia ja raportteja Aranan ja toisten pappien, intiaaniyhteisön johtajien sekä ympäristöjärjestöjen aktivistien liikkeistä. Seurannan koodinimi oli Operaatio paholainen.
Saldaña kertoi poliisille, että hän työskentelee C&G Investigaciones -yhtiölle. Sitä johtaa poliisivoimista potkut saanut César Cáceres, joka selitti aineistoa kerätyn nimeltä mainitsematonta tiedotusvälinettä varten.
Aranan mukaan takavarikoidusta aineistosta löytyi todisteita sille, että vakoilun tilaajana on Yanacocha-yhtiön pestaama turvapalvelu Forza. Yritys kiistää osallisuutensa.
Alueella sijaitsevan Combayon kaupungin asukkaat ottivat viime vuonna yhteen Yanacochan kanssa, koska yhtiö avasi uuden kaivoksen neuvottelematta siitä heidän kanssaan. Talonpojat protestoivat maidensa pakkolunastusta ja vesien saastuttamista vastaan.
Kun mielenosoittajat onnistuivat pysäyttämään työt kaivoksella, yhtiö lähetti heidän kimppuunsa satakunta Forzan miestä. Paikallinen talonpoika Isidro Llanos Cavaría ammuttiin yhteenotossa.
Jälkitutkinnassa kolme mielenosoittajia ampunutta miestä tunnistettiin paikallisiksi poliiseiksi. Kaikki olivat tuolloin vapaapäivällä, joten he työskentelivät joko Yanacochan tai Forzan laskuun. "Yanacocha ei ole pestannut Forzaa vakoilutehtäviin. Jos yritys on tehnyt sellaista, se on toiminut omaan laskuunsa", nimettömänä esiintynyt Yanacochan edustaja sanoi IPS:lle.
Entiset Perun merivoimien upseerit perustivat 1991 Forzan, joka ilmoittaa asiakkaikseen useita suuria kaivosyhtiöitä ja niiden yhteistyöjärjestöä SNMP:n.
Aranan mukaan SNMP painosti Kanadan luterilaisen kirkon ulkomaanavun lopettamaan tukensa Cajamarcan ympäristöjärjestöille, koska niiden toiminnan sanotaan uhkaavan kaivosteollisuuden investointeja.
"Tuki loppui viime vuonna. Meillä on vastassamme valtavia voimia, jotka käyttävät sekä rahaa että voimaa", Arana sanoo.
YK:n työryhmän espanjalainen jäsen José Luis Gómez de Prado pitää ilmeisenä, että turvapalvelu Forza on osallinen Aranan vainoamiseen.
"Meitä huolestuttaa se, että valtio on luovuttanut voimankäytön monopolinsa yksityisille turvayrityksille. Tässä tarvitaan sääntöjä", sanoo Gómez de Prado, jonka mukaan sama ilmiö näkyy Perun ohella monissa muissa maissa.
Työryhmän tietojen mukaan Perusta on pestattu yli tuhat entistä armeijan ja poliisiin jäsentä yksityisiin turvapalveluihin Irakiin ja Afganistaniin. Sopimukset eivät vastaa kansainvälisiä vaatimuksia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia