Nautojen röyhtäily halutaan kuriin Etelä-Amerikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nautojen röyhtäily halutaan kuriin Etelä-Amerikassa

Argentiinassa on kehitetty menetelmä, jolla märehtijöiden röyhtäilystä syntyviä metaanipäästöjä voidaan vähentää liki kolmanneksella. Asia on tärkeä, sillä maatalous tuottaa alueella noin puolet kasvihuonekaasuista.

Buenos Aires, 02.04.07 (IPS) - Argentiinassa on kehitetty menetelmä, jolla märehtijöiden röyhtäilystä syntyviä metaanipäästöjä voidaan vähentää liki kolmanneksella. Asia on tärkeä, sillä maatalous tuottaa alueella noin puolet kasvihuonekaasuista.

Ilmakehän lämpenemistä kiihdyttäviin kasvihuonekaasuihin kuuluvat hiilidioksidin ohella metaani ja typpioksidit. Märehtijöiden pötsissä syntyy runsaasti metaania ruoan hajottamisen yhteydessä.

"Ongelman ratkaisee se, että laiduntavan karjan ruokavaliota tasapainotetaan rehulla, johon lisätään ruoansulatusta kiihdyttäviä aineita", tutkija Roberto Gratton sanoo.

Hän kuuluu Buenos Airesin maakunnan yliopiston tutkimusryhmään, joka pyrkii vähentämään karjatalouden metaanipäästöjä.

Tutkimuksen mukaan Argentiinan ja sen naapurimaiden, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn, kasvihuonekaasuista keskimäärin 48 prosenttia syntyy maa- ja karjataloudessa.

Koko maapallolla yleisin kasvihuonekaasu on hiilidioksidi, ja siitä 73 prosenttia on lähtöisin fossiilisista polttoaineista. Maailman suurimmalla hiilidioksidintuottajalla, Yhdysvalloilla, fossiilisten polttoaineiden osuus on peräti 84 prosenttia.

Etelä-Amerikassa kasvihuonekaasujen tuotanto keskittyy kuitenkin paljolti maaseudulle, ja elintarvikkeiden viennin kasvu uhkaa vain pahentaa ongelmaa.

Moniin muihin kehitysmaihin verrattuna Argentiinalla ja sen naapurimailla on etunaan suurena säilynyt metsäpinta-ala, sillä metsät toimivat hiilinieluina, maan kasvihuonepäästöjä valvova Osvaldo Girardín huomauttaa,

Hän mukaansa karjan aiheuttamat päästöt saadaan myös verrattain helposti kuriin ja samalla maatalous tehostuu.

Vapaana laiduntava nautakarja tuottaa korkealaatuista pihvilihaa, mutta eläimet myös röyhtäilevät niin tiuhaan, että 96 prosenttia niiden metaanipäästöistä tulee suun kautta, Gratton selittää.

Eri tutkimukset ovat vahvistaneet, että yksi nauta röyhtäilee jopa 500 litraa metaania päivässä. Vuoden 2002 tilaston mukaan Argentiinassa oli 48 miljoonaa nautaa.

Grattonin mukaan hänen tutkimusryhmänsä suositukset ovat karjanomistajien edun mukaisia, koska ne myös tehostavat lihantuotantoa.

Brasilia oli viime vuonna maailman johtava naudanlihan viejä. Argentiina oli tilaston kolmosena, ja Urugaykin vei pihvilihaa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Etelä-Amerikan laajat soija- ja riisiviljelmät puolestaan tuottavat mittavia typpipäästöjä, joiden vähentämiseksi ei ole toistaiseksi keksitty keinoja.

Soijantuotannossa Brasilia on Yhdysvaltain jälkeen kakkosena ja Argentiina kolmantena. Seuraavina tulevat Kiina, Intia ja Paraguay.

Pienestä koostaan huolimatta Uruguay on maailman kuudenneksi suurin riisinkasvattaja.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia