Kännykän ja radion liitto vahvistaa afrikkalaista demokratiaa
Vapautunut mediailmapiiri yhdessä uuden teknologian leviämisen kanssa vahvistaa demokratiaa ja kansalaiskeskustelua Afrikassa. Matkapuhelimen ja radion välinen yhteispeli luo kansalaiskeskustelulle uutta kenttää.
Vapautunut mediailmapiiri yhdessä uuden teknologian leviämisen kanssa vahvistaa demokratiaa ja kansalaiskeskustelua Afrikassa. Matkapuhelimen ja radion välinen yhteispeli luo kansalaiskeskustelulle uutta kenttää.
Vapautunut mediailmapiiri yhdessä uuden teknologian leviämisen kanssa vahvistaa demokratiaa ja kansalaiskeskustelua Afrikassa. Tärkeäksi on muodostunut erityisesti matkapuhelimen ja radion välinen yhteispeli, kertoi Planin järjestämässä kansalaisjournalismiseminaarissa puhunut Aida Opoku-Mensah YK:n Afrikan taloudellisesta toimikunnasta.
Median moninaistuminen Afrikan maiden demokratiakehityksen edistyessä on tuonut paljon uusia tekijöitä mediakentälle, joka oli ennen hallitusten tiukasti kontrolloimaa. Radio on edelleen tärkein viestintäväline Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. ”Entinen vaikenemisen kulttuuri on vaihtunut nyt puheradiokulttuurin”, Opoku-Mensah kertoo. Esimerkiksi Ghanassa yhden valtiollisen radiokanavan sijasta toimii nyt kuutisenkymmentä yksityistä radioasemaa.
Kansalaiset poliitikkoja tenttaamassa
Miten radio, matkapuhelimet ja demokratia liittyvät yhteen? Esimerkiksi Ghanassa radioasemat soittivat lähinnä amerikkalaista hittimusiikkia, kunnes ne huomasivat kansalaisten kasvaneen poliittisen kiinnostuksen tuovan niille lisää kuuntelijoita toisenlaisilla ohjelmilla. Suositussa ohjelmaformaatissa ihmiset soittavat studioon, jossa paikallinen poliitikko hikoilee vastatessaan teräviin ja vihaisiin kysymyksiin. ”Kansalaiset hoitavat poliitikkojen haastattelun paremmin kuin toimittajat”, Opoku-Mensah hymyilee.
Radio on poliittisen keskustelun pääasiallinen väline. Puheradion kautta poliitikot joutuvat päivittäin vastaamaan tekemisistään kansalaisille suositussa mediassa. ”Vaikutuksen huomaa. Poliitikot joutuvat kantamaan vastuun tekemisistään ja hallinto muuttuu läpinäkyvämmäksi. Poliitikot ministeritasoa myöten ovat huolissaan siitä, että media lähtee heidän peräänsä”, Opoku-Mensah sanoo.
Hän puhuu jopa ”radio ja kännykkä -vallankumouksesta”, jossa vanha valta on vaihtunut jouduttuaan vastaamaan politiikastaan kansalaismediassa. Esimerkkejä radion ja matkapuhelimen mediavallankumouksista Opoku-Mensahilla on antaa Ghanan lisäksi Keniasta ja Senegalista.
Matkapuhelimen yleistyminen on tuonut kansalaisten ja poliitikkojen vuorovaikutukseen myös kokonaan uuden välineen: tekstiviestit. Kärkkäät kansalaiset ovat ryhtyneet pommittamaan tekstiviesteillä parlamentaarikkoja ja ministereitä, joiden puhelinnumerot eivät useinkaan ole salaisia.
Aina ei valta vaihdu: kun Etiopian kiistanalaisten vuoden 2005 vaalien edetessä lähetykset katkaistiin kaikilta radiokanavilta. Tiedot liikkuivat kuitenkin tehokkaasti tekstiviestitse ihmiseltä toiselle, kunnes tekstiviestiliikennekin katkaistiin. Opoku-Mensahin mukaan katkos tekstiviestiliikenne avattiin uudelleen vasta tänä kesänä.
Median tilanne on tunnetusti huono myös Zimbabwessa, jossa kaikki hallituksesta riippumaton media on vaiennettu ja ulkomaisten tiedotusvälineiden kirjeenvaihtajat lähetetty kotiin.
Kännykkä verkostoi Afrikassa
Demokratian ja median vapautumisen tuoreus ja kansalaisyhteiskunnan vahvistuminen on saanut Afrikan maiden kansalaiset innostumaan uusista vaikutusmahdollisuuksistaan, mutta Opoku-Mensah pohtii kuinka kauan innostusta kestää.
Ajan myötä politiikan tulosta kansalaisten tasolle katoaa uutuuden viehätys, radioasemat joutuvat vaihtamaan poliittisesta puheradiosta muihin formaatteihin ja ministerit vaihtavat puhelinnumeronsa salaisiksi. ”Uusia ja kenties järjestäytyneempiä tiedonvälityksen ja kansalaiskeskustelun muotoja syntyy varmasti”, Opoku-Mensah arvelee.
Aida Opoku-Mensahin mukaan Afrikan vahva suullisen kommunikaation traditio ja edelleen rajoittunut lukutaito ovat pääsyy radion ja matkapuhelimen yhdistelmän vahvuuteen kansalaiskeskustelussa. Afrikan tietoverkottumisessa suullista kommunikaatiota ei voikaan jättää huomiotta. ”Afrikkalaisten verkostoituminen tapahtuu matkapuhelimien kautta”, Opoku-Mensah ennustaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia